Citronstoppad kyckling och gräddsås med ton av ingefära

Idag tänkte jag göra ett försök att blogga under tiden jag lagar mat. Tidigare försök att göra så har slutat med att det inte blivit något inlägg. Inte för att att det var något fel på själva texten eller receptet, utan snarare för att det inte fanns så mycket kvar att presentera. Det där med att ha två bollar i luften vet ni?
Ofta när det ska gå snabbt kastar jag in lite olika kycklingdelar i ugnen. Dessa kycklingdelar, framförallt de lite billigare håller ofta en ganska låg kvalité, varför jag idag har köpt en hel färsk kyckling som jag tänkte helsteka i ugnen. Min förhoppning är att just denna kyckling ska vara lite bättre än de klubbor jag haststekte i förra veckan.
Jag ser kvällens rätt – citronstoppad kyckling – som en kollision mellan en klassisk söndagsmiddag med gräddsås och en lite modernare kyckling med inslag av ingefära. Smakerna av citron av ingefära ska vara subtila, det ska inte smaka asiatisk wok, men aromerna ska ändå finnas där. En tjock gräddsås med för mycket brunst över sig är inte vad jag är ute efter. Jag tänker mig mer att citronen och ingefäran endast ska anas, som i ett varsamt smaksatt te. I stort är det inte alls avancerat, bara lite påhittigt. Vi får se hur det går.
Klart. Nu är middagen färdig. Smakerna av citron, ingefära och färsk oregano har spridit sig i köket och familjen är otålig. De vill ha mat. Hallå, jag bloggar här. Skämt åsido, det här var en trevlig liten rätt. Såsen är ett mästerverk och jag är för ovanlighetens skull helt nöjd. Nu måste vi äta. Håll till godo!

Citronstoppad kyckling (ugnsbakad) – recept 4 personer
1 hel färsk kyckling (ca 1 kg)
1 kruka färsk oregano
1 1/2 ekologisk citron
25 g smör
salt och peppar

Skiva en citron i ca 3-4 mm tjocka skivor. Hacka och mosa till oreganobladen grovt. Stammarna placerar jag under kycklingen medan den steker i ugnen.
Skölj sedan kycklingen, torka av den och stick in fingrarna lätt under bröstskinnet. Stoppa sedan in skivor av citron mellan bröstköttet och skinnet. Tre skivor citron på varje sida är lagom och ungefär vad som får plats. Citronen som är kvar stoppar jag in i bukhålan på kycklingen tillsammans med lite smör och oreganobladen.

Salta och peppra kycklingen runt om. Täck slutligen kycklingen med tunna skivor av smör. Jag hyvlar smöret med en osthyvel.
Låt sedan kycklingen steka i den nedre delen av ugnen. Det tar ca 60 minuter i 200 grader varmluft. Köttsaften ska var helt genomskinlig, och lårbenet ska släppa lätt från kroppen.
Under tiden kycklingen steks i ugnen förbereder jag såsen.

Gräddsås med ton av ingefära – recept 4 personer
4 schalottenlökar (grovt hackade)
25 g smör
färsk ingefära grovt skuren som tjockare enkronor (ca tio stycken)
3/4 grönsaksbuljongstärning
3 dl vatten
1 msk citronsaft
3 dl vispgrädde
ca 1 msk vetemjöl att reda av med mot slutet

Rensa och hacka schallottenlökarna grovt. Skiva ingefäran till tjockare mynt. Skalet kan få sitta kvar, buljongen ska ändå silas innan grädden tillsätts.
Stek på löken och ingefäran tills dess att löken blivit mjuk och genomskinlig.
Tillsätt sedan vattnet, citronsaften och buljongen. Låt sjuda upp. Sjud utan lock på låg värme tills knappt hälften av vätskan återstår. Sila av och häll tillbaka i en lämplig såskastrull. Låt svalna av något.
Tillsätt grädden under omrörning och sjud upp igen. Låt sjuda i några minuter. Ha konstant koll på såsen och rör ofta.
Toppred och sjud lugnt i ytterligare ca tio minuter tills såsen har rätt konsistens och saknar smak av mjöl.
När jag gör gräddsås avslutar jag alltid med såsprovet. Eller egentligen gör jag inte alls det, men det är ett bra sätt att se om såsen har rätt konsistens.
Såsprovet – Doppa en matsked i såsen. Låt sedan skeden rinna av något. Blås på baksidan av skedens kupade del. Om såsen delar sig men sedan går tillbaka och sluter till ”blåshålet” igen, tycker åtminstone jag att den har rätt konsistens.

citronstoppad kyckling färdig för ugnen

citronstoppad kyckling

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.