Fat washed smörkaramelliserad rom med limechips – fredagsdrinken

Så var man på väg igen, äntligen över krönet. Först har man uppförsbacke och sen går det bara utför. Nädå. Jag kan känna en sådan galen boost av att bara få börja om med ett nytt år. Det tidigare åren har, kanske med något undantag, inte alls varit dåliga, men det är skönt med något som kan liknas med en existentiell vårstädning redan i januari.

Idag provar jag något spännande jag inte tagit i tidigare. Fat washed innebär att man ”tvättar” fett i alkohol för att fånga upp dess smaker. Det är en teknik som givit oss en omtalade bourbon med smak av bacon eller den hjortinfuserade whisky som är grundstenen i nyklassikern Deer in the headlights. Fat washed är som ett bihang till ett kapitel i boken Molekylär matlagning. Tekniken kräver varken verktyg eller ingredienser som inte går att uppbringa i den lokala kvartersbutiken. På ett sätt blir jag lika förbannad varje gång jag tänker på det. Det här är så enkelt att det svider. Att man inte kom på det här själv. Två på bollen igen. Slutsnackat. Dags att sätta finger på det som nu ska vara så himla enkelt.

Fat washed går ut på att man värmer upp ett fett och sedan blandar det med alkohol.

Det kan vara rent baconfett, smör eller vad man nu vill smaksätta med. Att hitta rätt fett till rätt alkohol är faktiskt den enda utmaningen i allt detta. Inte helt lätt, men i väntan på den där snilleblixten kan man sno den här och sen fundera på vilket fett som egentligen gifter sig med vilken alkohol. Efter att fett och alkohol varsamt blandats får det dra några timmar i kyl. Slutligen flyttar man in allt i frysen. Fettet som nu sedan ett tag krypit upp till ytan kan efter någon timme i frysen plockas bort. För ett ännu klarare resultat silas alkoholen genom en duk. Ett vanligt tefilter går bra. Om allt faller rätt ut står man nu med en klar alkohol att dricka ren eller att använda som ingrediens i en drink.

2 kommentarer Skriv kommentar

  1. Jonny Jonasson skriver:

    Tjena! Vilken bok är det du beskriver/talar om?

    1. Thomas skriver:

      Jag menade inte någon särskild bok så. Tänkte mer att om det skulle finnas ett referensverk om molekylär gastronomi så borde fat-wash få ett eget kapitel eller bilaga.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.