Fetaostbakad endiv med lammfilé och berberisås

Det är av flera anledningar jag föredrar bättre väder. Jag tänker lite annorlunda. Så här ligger det till. Jag har inte lov. Att tillgå finns semester, tjänstledighet, sjukfrånvaro eller otillbörligt firande. Min fru däremot har lov. Lov som i lovande uppehållsledighet med ersättning. Visst, hon sliter hund däremellan och oftast vill jag inte byta alls. Jag unnar Sofia när det är dags igen. Sportlovet lyckas jag oftast, efter lite självterapi, få mig själv att stå över, även om jag misslyckades kapitalt just i år. Med påsklovet är det vanligtvis knepigare. Runt påsken är våren här och ljuset sprider energi. Ibland är det bara olidligt. Väl en bit in i lovveckan är det inte längre lika hemskt att bara få se på. Man glider på något sätt med i ledigheten ändå. Kvällarna blir mer avslappnade, humöret är oftast på topp och med kommer också annat positivt som jag inte riktigt kan sätta fingret på. Sen kommer den där mellandagen i den andres ledighet. Den man bävar för. Den där dagen som är allt annat än vad den ska vara; en motvikt till allt slit i vinterslasket. En dag när solen knappt visar sig och storstädning blir den enda sysslan att ägna sig åt. Det är sådana dagar man gör bäst i att steppa upp. Väl hemma i det nyfejade huset finner man sig själv annars på så mycket minus att det skulle ta decennier innan man åter skulle få köpa en kökspryl. Man får förvarningen redan i telefonen på väg hem. Det hörs på tonläget när det är läge att laga något extra.
För att komma ”ikapp” såg jag till att få med mig några lammfiléer, en rejäl bit fetaost, endiver, berberibär, pistagenötter och körvel hem. Efter att ha bjudit på fetaostbakad endiv med lammfilé sous vide och en underbar och kompletterande berberisås tänker jag att vi åtminstone är väldigt nära kvitt igen? Jag behöver en ny mandolin.

Fetaostbakad endiv med lammfilé och berberisås

Antal personer 2

Ingredienser

    Fetaostbakad endiv
  • 2 st endiver
  • 4 msk hackad rödlök
  • 3/4 pkt fetaost
  • 2-3 dl vispgrädde
  • 2 msk finhackad rödlök
  • smör
  • (riven ost)
  • 1 näve pistagenötter
  • Berberisås
  • 1 dl berberibär
  • 1/2 hackad gul lök
  • 1,5 dl hackad sötpotatis
  • 25 g smör
  • 1 msk muscavadosocker
  • 0,5 L rött vin (Chianti)
  • 2 dl oxbuljong
  • (eventuellt lite mjöl att reda med)
  • Lammfilé sous vide
  • 2 st ytterfiléer av lamm
  • 50 g smör
  • 1 dl rapsolja
  • 2 msk krossad grönpeppar

Gör så här

  • Dela endiverna mitt mellan kronbladen på längden. Hitta med kniven mellan de yttre bladen så att de respektive halvorna bildar som små skålar.
  • Smöra en liten form där de fyra halvorna kan ligga ganska tätt med snittsidan uppåt utan att släppa ut all grädde omkring sig.
  • Slå över vispgrädden så att denna till viss del fångas in av bladen.
  • Strö över den hackade rödlöken. (Finns det tid så vill jag tipsa om att steka löken lätt gyllene i smör och låta rinna av innan). Smula ned fetaosten och bred ut över. Toppa gärna med några matskedar vanlig ost som när den rivits ger bättre färg än med bara fetaosten.
  • Grädda i mitten av ugnen i 20 minuter i 200 grader C. Har endiverna "dålig" färg flyttar jag upp dem högst upp och drar på grillelementet i några minuter. Toppa med pistagenötter innan servering.
  • Berberisåsen
  • Stek berberibär, lök och sötpotatis mjuka i smör. Höj värmen, ha över sockret och rör om. Tillsätt sedan vinet, låt sjuda en stund och tillsätt fonden.
  • Koka upp igen och låt sjuda långsamt tills ungefär hälften av vätskan återstår. Smaka av med lite mer vin och kanske lite socker för att hitta en balans.
  • Sila av.
  • Slå tillbaka i en kastrull och låt sedan sjuda upp igen. Vill man ha en lite tjockare skysås går det bra att toppreda med en eller två teskedar mjöl. Låt i så fall sjuda några minuter till.
  • Tanken är att skysåsen ska ha en grundsyra, men ändå vara aningen söt för att möta upp de lite syrligt beska endiverna. Toppa med berberibär innan servering.
  • Lammfilé sous vide
  • Vakuumförpacka de parerade filéerna med smör, rapsolja och grönpeppar. Kör sedan sous vide i 53 grader i ca 50 minuter. Ta upp och stek sedan hastigt på ytan i brännhet panna.
  • Låt vila några minuter och servera sedan till endiver och berberissky.
  • (Har man inte någon möjlighet att tillaga sous vide går det också bra att bara steka filéerna i smör och lite rapsolja. Glöm inte att vila köttet i några minuter innan servering eller eventuell tranchering).
http://karlstein.nu/fetaostbakad-endiv-med-lammfile-och-berberisas/

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *