Grillad lammbog med chèvrekräm, citron och rosmarin

Kolgrill och lamm. Ler och långhalm. Olivolja och ljust levainbröd. Karlstein och mat. Mycket mat.
Japp, nu ska det grillas igen. Jag älskar lamm och vill alltid ha mer. Lammfilé är fantastiskt, men jag har ju en förkärlek för kött med ben. Det smakar mer och är saftigare. Jag kan gnaga, skita ner mig och bli grisig. Inga problem. Ska jag köpa lammkotletter så att jag själv blir nöjd försvinner en Linné. Ibland kan man ju komma undan genom att presentera en modern minimalistiskt fintallrik med två små tipiuppställda kotlettben, men det är ju inte riktigt jag. Så gör jag bara när jag vill imponera på Sofias tjejkompisar. Nä, jag köper hellre två kilo lammbog. Då kan jag äta i ro tills dess att Sofia måste köra in mig med pirra från uterummet. Så fungerar jag. Dessutom. Med en spann chorizo, två biffrader av varje oxe och entrecôte för en mindre Bindefeldsskiva, visade min granne häromsistones var skåpet ska stå.  Vem är jag att vara sämre? Vi var då ungefär tio personer och då har jag bara överdrivit maten. Ett snäpp. Strunt samma. Nu kör vi asadogrejen mest jämt när vi grillar. Som jag alltid har sagt – more is more. Grilla på nu!

Grillad lammbog med chèvrekräm, citron och rosmarin – recept 4 personer
1,5 kg lammbog (skivad med ben)

Rosmarin- och citronmarinad
1 citron (saften)
4 kvistar rosmarin (grovt hackad)
1,5 dl olivolja
flingsalt och peppar

Chèvrekräm
300 g Chevre Chacroux (bredbar chèvre i liten pyramidbox)
2 msk olivolja
1 näve finhackad timjan (eller rosmarin)
1 tsk citronsaft

Tillbehör
En god sallad med solvarma tomater
grillad Halloumi

Hacka rosmarin till marinaden. Blanda i en stor skål med olja, citronsaft, salt och peppar. Lägg ner lammbogen, rör runt och var lite elak mot köttet. Smakerna ska gå in. Låt stå på bänken tills grillen är färdig. Ungefär en timme.
Blanda alla ingredienser till chèvrekrämen. Det tar ungefär trettio sekunder. Färdigt. Kyl, eller låt stå framme beroende på när du gör den.
Grilla sedan bitarna med lammbog tills dess att köttet är saftigt rosa. Offra gärna en bit för att kontrollera hur det står till. När lammbogen känns till belåtenhet, ta av och låt vila under folie i några minuter innan servering. Servera med chèvrekrämen och en god sallad. För de, som liksom jag älskar Pinot Noir, vill jag passa på att tipsa om en otroligt billig, men god Domaine Boyar – Pinot Noir.

lammbog

2 reaktion på “Grillad lammbog med chèvrekräm, citron och rosmarin”

  1. Provade detta recept idag och jag kan bara säga så här: Jag trodde jag ätit gott lamm tidigare, men det hade jag inte, detta klår allt jag provat. Tack för tipset!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *