Grilltillbehör – såser, röror och andra favoriter

Så här i starten av säsongen känns det helt rätt. Det ligger i tiden. Det luktar vår och jag har redan känt doften av grill. Det är bara en tidsfråga nu, snart kan jag ana doften av regn på varm asfalt.  Underbart.
Är man lika grillgalen som jag krävs en rejäl repertoar av tillbehör. Grilltillbehören gör grillen. Det knapriga köttet, en fräsch sallad någon sås eller röra. Det krävs inte mer. Jo, förresten. Det krävs vin. Tungt, fylligt, härligt, luftat, väldoftande, vinigt rödvin.
Inga omvägar. Inga anekdoter.  Några av mina grilltillbehör. Mina favoriter. Varsågoda.

Pebre (chilensk tomatsalsa) – recept
8 gula körsbärstomater
8 röda körsbärstomater
1 kruka koriander
2 msk sambaoelek
1/2 habanero alt. en mildare röd chili
1 lime (juicen)
1/2 dl olivolja
1/2 rödlök (finhackad)
svartpeppar & salt
Samtliga ingredienser finhackas och blandas. Serveras på ljust bröd med en kall corona.

Chevre- och mascarponekräm – recept
1/2 dl creme fraiche
200 g mascarpone
150 gr chevreost
1 kruka basilika
1 msk olivolja
Hacka basilika och chevre. Blanda sedan alla ingredienser med gaffel. Låt sätta sig i kyl en stund.

Parmesankräm – recept
150 gr parmesanost (lagrad, fint riven)
1-2 dl creme fraiche
1 msk limejuice
svartpeppar
Blanda och låt vila i kyl.

BBQ-sås (av amerikansk rökig typ) – recept
1,5 dl chilisås (av mild heinztyp)
1,5 dl ketchup
1,5-2 msk dijonsenap
2 tsk flytande honung
5 tsk farinsocker
2 msk liquid smoke essens
1/2 kinesisk vitlök (alt. tre vanliga klyftor)
2 tsk chilipulver
1 krm cayennepeppar
1 msk soja (för färgens skull)
salt och svartpeppar
Gör helst såsen en dag i förväg. Det blir en helt annan sak då – jag menar det. Strunta i alla andra vilotider i övriga recept, men snälla låt denna sås vila. Låt den vila. Vila helt enkelt. I ett dygn. Snälla. Vila.
Pressa vitlöken riktigt fint och dra av pressen ner i en liten kastrull. Vitlöken ska vara väldigt fint pressad, man vill inte ha klumpar i såsen. Tillsätt samtliga ingredienser utom salt och peppar. Rör ihop såsen och sätt värmen på lågt. Låt sjuda upp och rör konstant. Efter kanske tio minuters sporadiskt bubbel är det dags att smaka av med salt och peppar. Låt såsen kallna.

Guacamole – recept
4 perfekt mogna avokado
2 dl creme fraiche
4 msk stark tacosås
1 tsk spiskummin
1/3 lime (juicen)
salt och peppar
Mosa väl med gaffel och blanda runt. Jag ser gärna att den blir lite chunky.

Klassisk Tzatziki – recept
1/2 gurka skalad, urkärnad, riven och urvattnad
3dl turkisk yoghurt, fet.
3-4 vitlöksklyftor (pressade)
2 msk olivolja
1/2 lime (juicen)
salt och peppar
mynta hackad
Blanda allt. Glöm inte pressa ur vattnet från gurkan. Låt sätta sig i kyl.

Coleslaw – recept
8 dl spetskål eller vitkål (grovt riven)
1 morot (fint riven)
1/2 rödlök (finhackad)
1,5 dl creme fraiche
1 dl majonnäs (Hellmans, inte Findus)
3 msk vispgrädde
1 tsk dijonsenap
1,5 tsk muscavadosocker
1 msk grovt mortlade kumminfrön
svartpeppar & salt
Blanda samtliga ingredienser och servera till hamburgare eller ribs.

Apelsin och rädisor – sallad – recept
2 apelsiner (fileade)
10 rädisor (fint skivade)
svartpeppar & salt
Blanda. Det här tillbehöret behöver inte vila. Servera gärna till grillad lax.

Mojo rojo – recept
2-3 röda snackspaprikor
1/2 dl olivolja
2 röda chilifrukter
4 vitlöksklyftor
5 körsbärstomater
1 msk tomatpuré
1 msk ättika
1 msk spiskummin
Svartpeppar & salt
(ev. lite strösocker efter smak)
Samtliga ingredienser mixas.

Mojo verde – recept
2 klyftor vitlök
2 msk kapris (små)
1 kruka bladpersilja inkl. stjälk
1 kruka basilika
1 tsk dijonsenap
1 tsk ättika
1 dl olivlja (gärna kalamata)
4 ansjovisfiléer
Samtliga ingredienser mixas.

Chimichurri – variant – recept
2 krukor persilja
1 kruka koriander
1 msk sherry
1,5 dl (bra) olivolja
2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
2 tsk oregano
2 tsk mejram
1/2 röd chili
1 msk citronjuice
(1/2 dl fint riven parmesan)
salt & peppar
(Riv parmesanen). Hacka samtliga ingredienser grovt. Ha ner allt i en mixer och kör tills såsen är fin. Låt helst vila i några timmar så går smakerna ihop bättre. Visst kan man finhacka ingredienserna istället, men jag kan ibland föredra en finare sås.
Parmesan ingår egentligen inte i originalet, men ger chimichurrin en bra kropp med god sälta. Använd parmesan om ni vill, eller hoppa över den för en mer klassisk variant.

Kall grillsås med smak av vitlök – recept
2 dl creme fraiche
4 msk ketchup
2-3 msk sötstark senap
2 tsk grovmalen svartpeppar
1-2 msk grillkrydda
3 klyftor vitlök (pressade)
Blanda och låt stå i kyl i någon timme. Det här är den enklaste (nöd-)grillsås jag känner till. Servera till grillad fläskkarré. Jag är uppvuxen på den.

Kryddsmör med rödvin, persilja och vitlök – recept
200 g rumstempererat smör
1/2 dl rödvin
1 kruka persilja
3 vitlöksklyftor (finpressade)
Peppar och salt
Blanda väl. Allt vin kommer inte gå in. Rör om innan det klickas över flanksteken eller oxfilén.

Salsa picante – recept
8 röda chilifrukter
2 habanero
3 små hela vitlökar (vitlök utan klyftor)
1/2-1 dl olivolja
salt
Mixa allt ordentligt i en mixer tills dess att såsen är helt slät. Servera till grillat.
Salsan går att spara i en lufttät burk i veckor. Om man täcker salsan med ett tunt lager olivolja håller salsan ännu längre. Smakerna utvecklas med tiden.

salsa picante

Salsa picante con queso – recept
8 röda chilifrukter
2 habanero
3 små hela vitlökar (vitlök utan klyftor)
1/2 dl olivolja
1 fetaost
torkad mynta
salt
Mixa allt ordentligt i en mixer tills dess att såsen är helt slät. Servera till kalla bitar av kokt färskpotatis., som förrätt till en kall öl, eller bara för att det är så himla gott.

Bourbonaioli – recept
2 dl majonnäs (Hellmanns)
2-3 teskedar Jim Beam Wing Sauce
1 tsk whisky eller bourbon
Blanda samtliga ingredienser snabbt och väl.

Emulsion på olivolja koriander lök och citron – recept
0,5-1 dl olivolja
1 kruka koriander (finhackad)
1/2 citron (saften)
flingsalt
1 schalottenlök (finhackad)
Blanda samtliga ingredienser. Släng ostron med skålen nedåt på grillen. När de börjar poppa är de färdiga. Slå någon tesked av såsen över det öppnade ostronet. Magi.

grillat ostron

3 kommentarer Skriv kommentar

  1. André skriver:

    Tja
    I ditt Tzatziki recept saknar du vitlök och ett stänk av antingen Ouzu eller vinäger. Annars blir det Raita som är en indisk sås.
    Diggar dina recept annars och gillar verkligen storysen om det hela.

    1. Thomas skriver:

      Avsaknaden av vitlök är en skrivmiss. Självklart ska det vara vitlök i tzatziki. Jag brukar ha lite lime i för att förstärka syran. Kul att du gillar mina recept och tack för påpekandet.

  2. Thomas skriver:

    …Ouzo ska jag testa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.