Kallrökt laxtartar med basilikaemulsion och picklade korianderfrön

En ny favorit bland plockmaten är dessa små munsbitar. Kallrökt laxtartar med basilikaemulsion och picklade korianderfrön. De är perfekta, lätta att förbereda, men framförallt smakar de underbart. Den lätt rökta salta laxen som i tartarform närmast kan beskrivas som krämig. Den friska gröna basilikaemulsionen som är helt ren och ”naturlig” i sin smak.

De lite söta picklade korianderfröna som överraskar när de exploderar i munnen.

Jag har alltid gillat små munsbitar som man enkelt kan kasta in och skölja ned med en torr kall champagne. Plockmat på en vacker bricka bredvid den isade kondenstäckta champagnekylaren kan få vem som helst att le. Hur skulle man bättre kunna starta en bjudning? Nu blev jag sugen på fest igen! Jag vet – det är bara en i raden av alla mina fantastiska karaktärsdrag. 😉

Kallrökt laxtartar, basiliaemulsion och picklade korianderfrön (ca 80 st)

Ingredienser

  • 400 g kallrökt lax (finskuren)
  • picklade korianderfrön (2-3 korn/smakbit)
  • 4 krukor basilika (bladen)
  • ca 2 dl olivolja
  • salt och peppar efter smak
  • limezest

Gör så här

  • Finhacka den rökta laxen. (Beräkna ungfär 100 g lax till 20 serveringsskedar).
  • Mortla sedan basilikabladen med lite salt tills dess att det bara är en "smet" kvar. Strila ned olivoljan i morteln och rör om med stöten. Smaka av med lite salt och peppar.
  • Lägg ut lite av basilikaemulsionen i botten på portionskedarna. Lägg på den finskurna laxen, toppa med limezest och några korianderfrön (2-3 st).
  • (Korianderfröna har picklats i en vanlig 1-2-3 lag).
http://karlstein.nu/kallrokt-laxtartar-med-basilikaemulsion-och-picklade-korianderfron/

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *