Konfiterad fläsksida med smörbakad rotselleri, rostad spetskål, mandel och äpple

Det finns dyra fina middagar och sen finns det billiga fina middagar. På ett sätt är de senare nästan roligare, det blir mer av en utmaning och man blir nästan förvånad när något så enkelt förvandlas till något så bra. Det är något av ett hantverk när ruffiga råvaror som kräver din kärlek plötsligt blir till något ädelt som ger tillbaka tusenfalt. Det får mig att tänka på historien om den fula ankungen. Hur rätten i slutändan blommar ut och sopar mattan med en hastigt stekt köttbit som inte fått något extra gos.

Rätten jag talar om är konfiterad fläsksida med smörbakad rotselleri, rostad spetskål, mandel och picklat äpple.

På toppen hamnar flarn av rostad mandel och picklade svenska äpplen. Det är salt, behagligt fett men samtidigt friskt, knaprigt, syrligt och lite sött. Jag tror hela smakpaletten täcks in. Check, check, check, check och check!

Den konfiterade fläsksidan tar några timmar i ugn, men det är mest passiv tid. Ståendes lagandes vid bänken är man bara i omkring tio minuter. Det är lite lustigt att jag kallar det för hantverk, när rätten egentligen lagar sig själv. Har man bara koll på tid och temperatur, har ett hum om hur en aptitlig tallrik ska läggas upp och inte glömmer det picklade äpplet på bänken, så är det här en rätt som vem som helst kan laga till vem som helst. Att det ligger i rättens natur att positivt överraska gästen stör inte heller. Återigen – hur kan något så simpelt bli så ädelt av nästan bara smör, värme och tid i ugn?

Konfiterad fläsksida med smörbakad rotselleri, rostad spetskål, mandel och äpple

Ingredients

    Konfiterad fläsksida
  • 800 g rimmad fläsksida (hel bit)
  • några kvistar rosmarin
  • några kvistar timjan
  • 3-5 dl rapsolja
  • (bladspenat att lägga i botten av tallriken vid servering)
    Smörbakad rotselleri
  • 100-200 g smör
  • en stor rotselleri
    Rostad spetskål
  • ett lite mindre spetskålshuvud.
  • 0,5 dl olivolja
  • salt
  • svartpeppar
  • muscavadosirap (eller annan vanlig sirap)
  • en klyfta citron
    Picklat äpple
  • 1 svenskt sött rött äpple
  • 2 "blommor" stjärnanis
  • 3 dl vatten
  • 1 dl strösocker
  • 0,75 dl ättika (12%)
    Rostade mandelflarn
  • 0,5 dl mandelflarn

Instructions

    Konfiterad fläsksida
  • Skölj av och torka av fläsksidorna. Skär sedan snitt i svålen så att du får ett rutmönster.
  • Ta fram en form som fläsksidorna precis går ned i. Då behövs det inte lika mycket olja.
  • Täck botten med örterna. De kan gå ned hela. Lägg på fläsket med svålsidan upp. Fyll upp med olja så att fläsket täcks helt.
  • Baka längst ned i ugn i 100°C i 6-8h. Ta sedan upp och låt rinna av. Skär upp i 3 cm tjocka skivor. Dela eventuellt en gång till. Servera med tillbehören.
    Smörbakad rotselleri
  • Ställ fram smöret så att det blir rumstempererat och lättarbetat.
  • Skala rotsellerin och skär bort rotsystemet i botten. Här finns sand som är omöjlig att få bort.
  • Ställ rotsellerin i en ugnssäker form. Tryck sedan fast ett lager smör som är ca 5-10mm tjockt runt om. Det här är lite som att skulptera. Ganska kul.
  • Kör av sellerin på 220°C i tio minuter. Sänk sedan temperaturen till 170°C och baka i en timme. Ös rotsellerin med smöret med jämna mellanrum. Ta ut och skiva upp i centimetertjocka skivor i någon kul form.
    Rostad spetskål
  • Dela spetskålen på längden. För en gång rakt över och sedan halvorna en gång till. Man ska få ut 4 lika stora "klyftor".
  • Lägg med snittytorna uppåt i en ugnssäker form. Stänk över olivolja, salt, peppar och lite sirap.
  • Rosta sedan i mitten av ugnen i 225°C i 20 minuter.
  • Pressa över lite citron innan servering.
    Picklat äpple
  • Skär äpplet i tunna skivor.
  • Koka upp en ättikslag med stjärnanis och slå den över det skivade äpplet. Låt sedan stå och svalna. Godast är äpplet först dagen efter, men om man förbereder det några timmar i förväg så går det alldeles utmärkt.
    Rostade mandelflarn!
  • Rosta mandelflarnen i torr het panna, alternativt gå över dem snabbt med en brännare. Strö mandeln över kål, selleri och fläsk. Servera med det picklade äpplet.
http://karlstein.nu/konfiterad-flasksida-smorbakad-rotselleri-rostad-spetskal-apple/

2 thoughts on “Konfiterad fläsksida med smörbakad rotselleri, rostad spetskål, mandel och äpple

    1. Vi drack ett mustigt rött vin till, men det skulle nog vara ännu mer intressant med en torr/halvtorr äppelcider eller en fruktig ale.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *