Kycklingfilé med ugnsbakad rödbeta, chevré och rödvinsky

Efter att ha förberett en matöverraskning till helgen, visste jag inte om att det faktiskt skulle bli ett blogginlägg redan idag. Kanske var det den senaste tidens ovanligt långa inaktivitet, som gjorde att det kändes lite som att elda för kråkorna när maten låg färdigupplagd? För mig är det ofta bilderna som är det knepigaste. Blir det inga bra bilder, blir det inget inlägg. Med bilderna slår det aldrig fel. Den första och sista bilden är nästan uteslutande de bästa. Varför knäpper jag inte bara två? Lite drygt trettio bilder brukar det bli innan jag är färdig. Nittio procent av bilderna kasseras direkt.
En annan sak är det där med att servera varm mat. Någon gång har jag gjort en tallrik, konstaterat att den under fotograferingen har kallnat och istället ställt in den kylen och varit tvungen att lägga upp på nytt. Tur att jag alltid lagar för mycket mat. Lite är det så i familjen, som har vant sig vid att den som tingar fototallriken får vara beredd på att just den kanske är lite svalare. På vardagar kan det ur ett fågelperspektiv se ganska lustigt ut på bordet. Serverade står tre tallrikar. Två tallrikar ser ok ut, maten är serverad på vardagsporslin som med lätthet går in i diskmaskinen. På den tredje tallriken vilar maten på ett vitt platt porslinsskepp, som i stående tillstånd skulle stoppa vilken diskmaskinsarm som helst. Lite udda, lite orättvist, men vardag för oss.
Kvällens middag består av i citron snabbmarinerade kycklingfiléer, ugnsbakade rödbetor, chevré, en enkel rödvinssky och grönsallad. Inga konstigheter, eller hur Sofia? Jag fläker ut lårbitarna av kyckling så att de blir platta och steker dem på väldigt hög värme i en grillpanna för att få den där krispigare ytan. Sedan går de tillsammans med rödbetorna färdigt i ugn. Eventuellt kycklingfett låter jag sitta kvar, det karamelliseras härligt i pannan och förtjänar sin existens.
Ha en fortsatt trevlig kväll. Själv har jag redan börjat göra upp planer för fredagsdrinken som uteblev förra veckan. Vem vet, vi kanske får klämma in en lördagsdrink också?

Knaprig citronmarinerad kyckling med ugnsbakad rödbeta, chevré och rödvinsky – recept 4 personer
600 g lårfilé av kyckling
1 citron (saften)
3 kvistar timjan
svartpeppar
2 msk flingsalt
1/2 dl vatten
5 msk oliv- eller rapsolja
blad eller krispsallad
smör och lite rapsolja till stekning

Rödbetorna
5 rödbetor (skalade och i skivor)
ca 4 msk smör
1 msk olivolja
flingsalt
svartpeppar
chevré

Rödvinsskyn
25 g smör
1/2 gul lök (grovt hackad)
4 körsbärstomater (delade på mitten)
3 mynt rödbetor
1.5 msk koncentrerad kalvfond
1,5 dl vatten
1,5 dl rött vin
2 msk kinesisk soja

Ta fram kycklingen på bänken och börja med marinaden. Blanda citronsaft, salt, peppar, vatten, hackade timjansblad och olja i en bunke som rymmer all kyckling. Parera sedan kycklingen, ibland kan just denna sort innehålla lite spår av brosk efter urbeningen. Känn efter med fingrarna. Släta sedan ut filéerna och lägg ner dem i marinaden. Låt sedan  bunken med kyckling stå kvar på bänken.
Sätt ugnen på 175 grader varmluft.

Skala och skiva rödbetorna ca 3 mm tjocka. Smörj en bred form med smör och bred ut betorna. Helst ska de ligga bara i ett lager. Hyvla några skivor smör och lägg över betorna. Stänk över en skvätt olja salta och peppra. Rödbetorna ska snart in i ugnen och sedan bakas i 20-30 minuter i 175 grader varmluft.
Hetta upp en grillpanna eller vanlig stekpanna på hög värme med en klick smör och rapsolja. Stek sedan högst tre filéer åt gången. Panna måste hela tiden vara riktigt varm. Vänd först när de släpper lätt och fått fina linjer av pannan. Stek färdigt på en sida innan vändning. Filéerna ska sedan gå färdigt i ugnen och ska därför inte genomstekas redan i pannan. Lägg vartefter över de ”färdiga” filéerna i en ugnsfast form i väntan på att den sista laddningen kyckling steker färdigt.
Ställ in kyckling och rödbetor i ugnen.

Nu är det dags för rödvinsskyn. Hacka löken grovt och dela tomaterna. Stek sedan löken, några skivor rödbeta och tomaterna i smör i några minuter. Löken ska inte få färg. Tillsätt vatten och fond. Låt koka i någon minut. Tillsätt vinet, koka upp och låt sjuda på låg värme under några minuter. Sila sedan över till en mindre kastrull och tillsätt sojan. Smaka av och håll varm på svag värme. Om man vill kan man för en lite tjockare konsistens toppreda skyn med lite mjöl . Låt i sådant fall sjuda ytterligare i några minuter innan värmen skruvas ner.
Nu borde kycklingen vara färdig, även om betorna förmodligen har några minuter kvar. Ta ut ur ugnen och låt vila i några minuter. Kontrollera om köttsaften är ljus och klar. Passa samtidigt på att provsmaka rödbetorna.
När rödbetorna gått färdigt ska de vara mjuka men med lite krisp. Jag brukar därför alltid provsmaka en stund innan de borde vara färdiga för att kontrollera hur de ligger till.
Lägg upp den färdiga maten på en tallrik med sallad. Smula chevré över rödbetorna. Skyn slår jag nyrörd över precis innan det är dags för servering. Vill man ha det ännu sötare kan man ringla lite flytande honung över osten. För min smak räcker sötman från betorna bra. Sältan iskyn möter upp fint. Toppa med en kvist timjan och servera med vinet som blev över vid tillagningen.

Kycklingfilé med ugnsbakad rödbeta, chevré och rödvinsky

2 thoughts on “Kycklingfilé med ugnsbakad rödbeta, chevré och rödvinsky

  1. Hej!
    Lagade detta till middag idag, det var det godaste vi ätit på länge!! Bonusen var att sambon är på diet utan kolhydrater, passade som en handske.
    Med vänlig hälsning, Ingemar

    1. Vad roligt att det blev bra. Jag försöker också undvika kolhydrater så mycket jag kan, men är mest värdelös på det. Bröd är alldeles för gott. Jag beundrar dem som har karaktär nog så att det räcker. Titta gärna in igen, mitt favoritrecept just nu är den flytande varma äppelpajen – Hot liquid pie.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *