Kycklingklubbor med rostad potatis – en vecka med matkasse

Med pick och pack efter avslutat valborgsfirande hade det blivit dags att rymma iväg till landet för att ställa saker och ting i ordning inför den stundande sommaren. Med endast den avslutande middagen kvar att genomföra, kändes matkassen ganska tom. Skönt på sätt och vis. Nu fanns längre inte någon möjlighet att sno råvaror från andra middagar och därmed kunde jag för kvällen hålla mitt samvete rent.
Med fredagskänsla, sol och dofter av grill, kändes kycklingklubbor, rostad potatis, lite yoghurtsås och en krispig sallad helt rätt. Och så lite vin förstås.

Kycklingklubbor med rostad potatis – recept 4 personer
Kyckling och marinad
2 klyftor vitlök (pressade)
2 msk flytande honung
2 msk sambal oelek
1 tsk salt
1/2 dl olivolja
1 msk kinesisk soja
svartpeppar malen
ca 1,5 kg kycklingklubbor

(Förbered helst kycklingen dagen innan och ställ in i kylen över natten). Blanda alla ingredienser till marinaden i en större bunke. Tillsätt sedan kyckling och låt marinera i god tid innan tillagning.
Grilla sedan klubborna tills dess att senan släpper från den smalare delen av benet eller tills dess att köttsaften är genomskinlig när man sticker kycklingklubborna ordentligt med en gaffel.

rostad potatis
1 kg potatis
4 rosmarinkvistar
1/2 dl olivolja
2-3 rödlökar (klyftade)
2 tsk flingsalt
svartpeppar malen
1/2 citron (skivad)

Blanda allt utom potatis och rödlök i en plastpåse och skaka om. Tvätta och skär potatisen i klyftor. Skala och klyfta rödlöken. Lägg ner potatis och rödlök i plastpåsen och skaka om. Häll ut allt i en långpanna. Rosta i ugn (gärna varmluft) i 200 grader i ca 30-40 minuter beroende på ugn. För lite krispigare yta, låt bli att röra om i potatisen under tiden.

yoghurtsås
2,5 dl turkisk yoghurt
1 tsk flytande honung
1 vitlöksklyfta (pressad)
flingsalt & peppar efter smak

Blanda samtliga ingredienser, smaka av med salt och peppar. Ställ in kyl så hinner smakerna sätta sig bättre. Rör om innan servering.

krispig sallad
1 knippe huvudsallad
4 polkabetor (hyvlade i tunna skivor)
1  röd paprika

1 msk olivolja
0,5 msk vitvinsvinäger
flingsalt & peppar efter smak

Skär alla grönsaker i valfri storlek. Skala och hyvla polkabetorna. Rör ihop vinägretten för sig och toppa några minuter innan servering.

kycklingklubbor

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *