Limepannacotta – en lite friskare sådan

Jag gjorde paella i helgen. Tillsammans med välkomna gäster firade vi Sveriges nationaldag med en knallgul skaldjurspaella. Dagen till ära var Sofia iklädd ett djupblått klänningsfodral. Svenskare än så blir det inte. Sofia tog över spateln och försökte se lite inblandad ut, jag suckade och uppmanade fotografen att skynda sig på. Paellan riskerade att steka fast.
Gästerna var så vänliga att bidra med två burkar kalixlöjrom. Det uppskattas. Löjrommen intogs som fingermat, lite waiting food i väntan på paellan.
Vi bubblade oss igenom den större delen av eftermiddagen. Den där Tridentum som jag köpte tre lådor utav är inte tokig alls faktiskt. Inte många kvar nu. Grannen stod utanför staketet och tog lyror på korkarna. 2 poäng till utelaget!
Kvällen avslutades inne hos grannarna. Innan vi flyttade festen hann vi dock med en lite friskare limepannacotta toppad med björnbär. Under de färglada lyktorna som hängde på rad i trädgården njöt vi limepannacottan med en espresso och en chokladigare rom. Underbart med försommarkvällar. Bara dagar kvar till semestern nu.

Limepannacotta – recept 4-6 personer
5 dl vispgrädde
1 lime (skal+juice)
0,75 dl strösocker
1 vaniljstång
2,5 gelatinblad
(björnbär och limeklyftor som garnering)

Lägg gelatinbladen i ett kallt vattenbad. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur innanmätet. Zesta av det yttersta gröna skalet från limen. Koka sedan upp socker, det zestade limeskalet, all vanilj, (stänger och innanmäte) med grädden. Rör om och låt sjuda lugnt i någon minut.
Ta bort från plattan. Ha i gelatinbladen och pressad limejuice från en lime. Blanda runt och häll upp i portionsskålar. Helst glas. Låt stå kallt i minst 2 timmar. Toppa din limepannacotta innan servering med björnbär och en limeklyfta, kanske något blad av citronmeliss.

nationaldagsfirande

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *