Renmaki med lingonsriracha – sushi på norrländska

Det här med cross over inom matlagning är kul. Framförallt när det blir lyckat. I den här rätten har jag tagit den klassiska makirullen och fyllt den med norrländska smaker. I rullen finner vi soyamarinerad renfilé som stekts hastigt i en glödhet panna. Tillsammans med renen rullar jag in röd paprika, urkärnad gurka och färskost. Sushiriset är givietvis med. Men cross overn stannar inte där. Till renmakin ställer jag fram en hemgjord lingonsriracha och en ”gari” på picklad rödbeta. I glaset häller jag upp en underbar IPA från Jämtland. Man kan tänka att en rätt som denna helt kolliderar med sig själv, men på något sätt blir den helt naturlig. Makin är som gjord för de norrländska smakerna. Den heta men lite söta lingonsrirachan går bra ihop med den saltare renen. Krispig och lite syrlig rödbeta ger struktur till den mjuka men ändå spänstiga renmakin.
Det roliga med att göra makirullar är att det får ta sin tid. Rulla tillsammans, ingenting kan kallna. Ta ett glas under tiden och njut av att bara laga mat.
Nästa gång jag ”rullar” blir det nog en efterättsmaki. Idén har funnits en tid, men jag har aldrig kommit till skott. Vilken tur att jag har hela sommaren på mig.

Renmaki med lingonsriracha – sushi på norrländska

Antal personer 4

Ingredienser

    Lingonsriracha:
  • 225 g lingon
  • 1/2 habanero (urkärnad)
  • 1 schalottenlök
  • 1/2 dl sriracha (Rooster)
  • 1 msk socker
  • 1/2 dl vatten
  • 1/2 msk smör
  • salt och peppar
  • Gari på rödbeta (Picklad rödbeta):
  • 4 rödbetor
  • 1,5 dl vatten
  • 1 dl socker
  • 0,5 dl ättika (12%)
  • Makirullarna:
  • 6 noriark
  • sushiris till 4 personer
  • ca 1 dl risvinsvinäger
  • 500 g renfilé (alt. fint parerad renstek)
  • 1 dl kinesisk soya
  • valfritt (3 msk mirin)
  • 1 gurka
  • 1 röd paprika
  • 100 g philadelphiaost (naturell)
  • gräslök

Gör så här

    Lingonsriracha:
  • Jag försöker ofta förbereda lingonsrirachan en dag i förväg. Jag tycker den blir bättre om smakerna får sätta sig.
  • Hacka löken och habaneron fint. Stek sedan mjukt i smör utan att det får färg. Tillsätt resten av ingredienserna och låt sjuda ihop på låg värme i några minuter. Kör sedan allt i en mixer. Den ska bli helt slät. Slå sedan tillbaka ned i kastrullen igen och låt sjuda ihop ytterligare i några minuter. Låt svalna. När jag gör lingonsiracha smakar jag hela tiden av vartefter. Ibland behövs mer eller mindre socker, ibland vill jag ha i mer vatten. Tänk på att lingonsrirachan blir mildare i smaken när den väl kallnat.
  • Gari på rödbeta (Picklad rödbeta)
  • Skala rödbetorna och dela sedan på mitten. Skär halvorna i millimetertjocka skivor. Var noga.
  • Koka upp vatten, socker och ättika. När allt lösts upp drar jag av lagen från värmen och tillsätter rödbetorna. Efter någon minut kastar jag ned några isbitar så att "tillagningen" avstannar. Låt svalna. (I en tät burk och täckt i lag håller rödbetorna i månader).
  • Makirullarna
  • Koka riset enligt instruktionerna på paketet och låt sedan svalna utbrett på en plåt med bakplåtspapper. Skvätt ut vinägern, låt stå i några minuter och smaka av riset. Var inte blyga med vinägern. Jag upplever att det är ett vanligare misstag att faktiskt ha för lite vinäger i riset än tvärtom. Vinägern som kommer med i färdiga "middagspaket" räcker i regel inte.
  • Skär lövtunna skivor eller strimlor av renfilén. Marinera sedan i soya och eventuellt lite mirin. Jag föredrar att marinera i kinesisk soya. Den har lite mer sälta och sätter mer smak än den japanska. Vid bordet ställer jag dock fram japansk soya till sushin. När köttet marinerats i ungefär en timme låter jag det rinna av i en sil.
  • Jag hettar därefter upp en panna så att det nästan ryker om den. Lite rapsolja i botten och sen i med köttet. Vänd först när renen släpper själv från pannan. Efter bara någon minut är det färdigt. Stek i omgångar med lite kött i pannan i taget. Det ska bli stekt. Inte kokt. Låt svalna.
  • Dela gurkan och dra ur kärnhuset med toppen av en matsked. Dela sedan på längden i långa stavar.
  • Dela även paprikan i långa stavar. Skär gräslöken fint.
  • När alla ingredienser kallnat och ligger uppradade är det bara att börja rulla. På youtube finns många instruktionsfilmer om man känner sig osäker. Sök på Maki. Lägg riset i botten. Ha inte för mycket ris i förhållande till renkött. Fyll på med gurka, paprika och en centimetertjock sträng av färskost längs hela rullens bredd. Avsluta med lite gräslök och rulla sedan ihop.
  • Servera med rödbetorna och lingonsriracha.
http://karlstein.nu/renmaki-med-lingonsriracha-sushi/

renmaki

renmaki

renmaki

renmaki

gari på rödbeta

2 thoughts on “Renmaki med lingonsriracha – sushi på norrländska

  1. Hej,

    Det kan man kalla kreativitet! Jättekul! Du har verkligen koll på råvarorna och spelar på deras egenskaper. Det är det som kännetecknar en riktig kock! Bravo!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *