Rimmad oxbringa med pepparrotssås

oxbringa rimmadDet här är vackert. För mig som foodie är detta något som jag ser på närmast pornografiskt. Det är enkla och opretentiösa smaker som förenas i något typiskt svenskt och fantastiskt. En lite finare husmanskost. En rätt som med blygsam självsäkerhet, sneglar på oxfilén och hummern, men likt förbannat vet om att den är bäst. Mina damer och herrar låt mig presentera – rimmad oxbringa med pepparrotssås och rostade rotfrukter. En bild säger mer än tusen ord.

Rimmad oxbringa med pepparrotssås och rostade rotfrukter – recept 4 personer
800-1000 gr rimmad oxbringa
1 rejäl bit purjolök (stammen)
1 gul lök
1 morot
10 st vitpepparkorn
4 lagerblad
Koka upp en stor kastrull med vatten och samtliga ingredienser. Lägg ner den rimmade oxbringan. Låt sedan sjuda lugnt under lock i ca 2 timmar. Lyft ur eventuellt skum med en hålslev och låt oxbringan kallna i sitt spad. Tranchera när oxbringan svalnat. Riv lite pepparrot över köttet efter uppläggningen. Servera med pepparrotssås
och rostade grönsaker.

Pepparrotssås – recept 4 personer
2 finhackade schalottenlökar
5 vitpepparkorn
3 dl buljong/spad från oxbringan
2 msk koncentrerad grönsaksfond

0,5 dl vitt vin
4-5 dl
vispgrädde
4 msk smör
3-4 msk vetemjöl
1 bit färsk pepparrot riven efter smak
Stek på den finhackade löken och vitpepparn i smör. När den blivit glansigt genomskinlig häller jag på vinet och buljongen ifrån oxbringan. Låt sedan sjuda ner tills ca 1,5 dl vätska återstår. Sila av och slå tillbaka i kastrullen. Tillsätt sedan vispgrädden långsamt under omrörning. Låt sedan sjuda under ca 10 minuter. Toppred med vetemjöl ur en teklämma som du slår mot kastrullkanten. Rör hela tiden om. Låt sedan
under omrörning sjuda i ytterligare några minuter. Innan servering rivs önskad mängd pepparrot ner i såsen.

Rostade rotfrukter
Rosta bitar av rotfrukter på en långpanna i ugn i 175 grader i ca 30-40 minuter. Skvätt över lite olivolja och flingsalt. Förslag på rotfrukter/grönsaker som jag brukar rosta – sötpotatis, morot, palsternacka, paprika, jordärtskocka samt en och annan vanlig potatis.

2 thoughts on “Rimmad oxbringa med pepparrotssås

  1. Så fruktansvärt gott! Jag blir hungrig när jag läser och tittar på bilden, synd bara att jag inte kan få med resten av familjen på rimmad oxbringa-tåget…
    Sedan är jag lite nyfiken på annonserna på din sida. Är det du som har skaffat dem eller är det wordpress som sköter dem. (Man ser ju inte wordpress-annonserna själv, som du vet.)
    /Roland

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *