Friterad Snickers med vaniljglass

På numera allmän begäran presenteras den här – Friterad Snickers med vaniljglass. Från början var det nog så att vi kom in på detta sjuka experiment när jag satt med min saknade vän Lars Björkenmo. Han hade hört talas om någon krog i USA om jag inte missminner mig, som serverade samtliga för-, varm- och efterrätter i friterat tillstånd, bland annat då friterad Snickers. Kanske var det The Park Slope Chip Shop som han talade om, de verkar tillräckligt galna och går ut med att de lovar att fritera allt som deras gäster önskar. Jag kan dock inte finna friterad Snickers på menyn? Galet verkar det i varje fall. Sedan dess har jag tänkt att göra det länge, men aldrig riktigt fått rumpan ur byrålådan. Jag har till och med pratat så mycket om det att folk har efterlyst den och frågat hur det gått. -Det gick riktigt bra. Det svåraste var nog att få till en bra bild på den i efterhand, då den upplagd såg ut som Mr Hankey, the Christmas poo, snarare än en friterad Snickers. Därav den snäva vinkeln på fotot ovan.
Jag doppade Snickers i några uppvispade ägg och sedan i vanligt ströbröd, gjorde om processen och lät de sedan ligga i frysen i några timmar innan fritering. När det var dags hettades rapsoljan upp till 190 grader och jag skulle uppskatta att badandet varade i cirka 2 minuter. De började släppa lite choklad och då kände jag att det var dags.
Så här i efterhand, en erfarenhet rikare, tänker jag istället nästa gång doppa Snickers i mjölk, sedan i vetemjöl, i ägg och sist i Panko – asiatiskt ströbröd. På detta sätt blir det nog inte riktigt lika brödigt. På grund av att jag var så ängslig att chokladen skulle smälta igenom paneringen var jag väldigt noga med att den skulle vara tjock och heltäckande, vilket resulterade i en något lite för brödig efterrätt. Mina gäster var nöjda, jag tycker att den går att fila lite till på.
Varför är det förresten så, att man nästan uteslutande ska testa nya grejer med gäster hemma? Oansvarsfullt – på gränsen till vårdslöst faktiskt! Det enda jag kan komma på är att man kanske anstränger sig lite mer och på så sätt höjer ribban en aning.
Jag serverade med en kula vaniljglass och lite strilad sirap över. Är du Snickersfan är detta recept något du måste prova. Åtminstone bara för att säga att du har gjort det. Kaloririkt? -Inte då.
-Jo, och glöm inte kaffet till, förslagsvis en espresso, som bryter av fint mot det söta.

Friterad Snickers med vaniljglass – Recept
Snickers – antal efter gäster
3 ägg
ströbröd
1,5-2 L rapsolja till friteringen
vaniljglass
(sirap)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.