Hembakat tunnbröd i vedugn eller panna

Tuttul, Tutull, Tullt, Strut, Bitå, Läfsa, Halvtjockkakun, Klådda, Fenka, Ghakkú, Kakun, Ljusugnsbröd, Mjukkaka och Hällakaka. Kärt barn. Jag talar såklart om tunnbröd. Om jag tidigare tyckte att Carbonaran till sina ingredienser var svårdefinierad, är det ingenting mot vad tunnbrödet är. Här handlar det dock om helt olika typer av tunnbröd, varför min jämförelse haltar. Vad gäller tunnbröd så verkar ingredienserna bero mer på ursprung, medan man när det kommer till Carbonara snarare tvistar om exakt hur den från början verkligen tillagades och med vad.

Med tunnbrödet tycker jag mig kunna skåda ett visst mönster. Ju längre norrut man kommer, desto tjockare och mer matiga verkar tunnbröden bli. Den samiska Ghakkún är tjock, seg och matig. Perfekt när renarna skulle flyttas och samerna behövde mycket näring efter det hårda arbetet uppe på fjället. Kommer vi längre söder ut till Dalarna och trakterna runt Siljan där det bakas tuttul (ibland utskrivet som tutull), är dessa tunnbröd tunnare och innehåller som regel potatis. Masarna kanske inte arbetade lika hårt? Andra sorter som Ljusugnbröd, sägs ha fått sitt namn från att ugnen eldades upp till sådan hög värme att sotet brändes bort och bakugnens ljusa stenbotten kom fram. Sedan finns det såklart mjukt, hårt, och tjockt tunnbröd också. Hur tjockt kan förresten att tunnbröd bli innan det blir ett tjockbröd? Vill man veta mer om tunnbröd kan man titta in på tunnbrödsakademin.

Personligen föredrar jag mjukt hembakat tunnbröd. Det känns opretentiöst och gammaldags äkta på något vis. Det pinfärska sega och saltsöta brödet med en lätt smak av vedugn är perfekt att rulla ihop med olika fyllningar och skiva upp i snittar. Har man ingen egen vedugn går det dock nästan lika bra att grädda i panna.

När jag behöver ett snabbt drinktilltugg gör jag en tunnbrödsrulle med hästkött, ruccola och pepparotsvisp. En annan med lättrökt lax, wasabi och bladspenat och skivar upp. Fattigmanssnittar skulle de snorkigt kunna kallas. De är likväl jättegoda och högst kompetenta som bara rullar på utflykten eller när man än råkar vara sugen.

För att slippa leta tunnbrödsrecept hörde jag av mig till en kompis som jag vet kan det där med bakning. Av henne fick jag ett recept på ett tunt mjukt tunnbröd som i smak ligger ganska nära det bröd som vi är vana vid att köpa färdigt. De hemgjorda tunnbröden råkar bara vara uppskattningsvis några hundra gånger godare. Toppa eller fyll upp med vad ni vill. Glöm dock inte att de förmodligen smakar bäst med bara ett uppsaltat smör, framförallt direkt efter gräddning. Ibland är det enklaste godast. Tunnbröd är inget undantag. Den här gången serverade vi tunnbrödssliders med färska räkor, stenbitsrom, nykokta vaktelägg och hemslagen majonnäs. De bröd som inte går åt omedelbart bör frysas in direkt efter att de svalnat. Fryses de inte in, stod det i receptet jag fick att man dagen efter ”kan döda med dem.” Om det vet jag förstås ingenting om?

2 kommentarer Skriv kommentar

  1. Felicia skriver:

    Gud vad goda dom var!
    Bakade dessa idag, fast i stekpanna, och det blev superbra 🙂

    1. Thomas skriver:

      Vad roligt! Nu var det länge sedan jag gjorde, men minns att vi blev nöjda.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.