Klassisk gubbröra – enkelt och fantastiskt gott

Testa att fotografera gubbröra någon gång, då allt grönt redan är upphackat och något med form att fokusera på inte finns allt tillgå. Vilken tur att det inte är fotot som är viktigast då, utan gubbröran och receptet. Gubbröra är perfekt mat för en sen lunch eller suddig vickning. Servera den utan förbehåll med en riktigt kall öl. Jag lägger helst min gubbröra  på kavring, men rallarhalvor, pumpernickel och vissa knäckebröd fungerar utmärkt. Gubbröra känns avskalat och enkelt men festligt gott. Med bara ett fåtal ingredienser och nästan helt utan kryddor lyckas röran ändå reta de där små smaklökarna ordentligt.
Gör så här. Koka äggen ordentligt hårdkokta, kyl av och skala sedan dessa under vatten. Det är enklast så. Löken hackas och ansjovisfiléerna delas på längden samt några gånger på bredden. Inte för fint. Spar lite av vätskan från ansjovisen. Löken steks i smör tills den blir genomskinlig och gyllene. Inte brun. Ha i ansjovisen i pannan, blanda ned mjölet. Rör runt och låt bli varmt. Tillsätt grädden och en matsked av vätskan från ansjovisen. Låt sjuda/värm på i några minuter. Rör! Tillsätt äggen som nu har blivit hackade och låt pannan bli varm igen. Tillsätt hackad persilja, dill och gräslök. När allt blandats, ta av från plattan och låt svalna. Smaka av med peppar och salt.
Jag serverar helst min gubbröra ljummen, men även direkt ur kylen dagen efter kommer den att få dig på bra humör. En ljum gubbröra får smöret på kavringen att smälta något. Sältan från smöret blandas med det lite söta i gubbröran. En underbar kombination. Ha en jättetrevlig helg. Skål!

Gubbröra – Recept munsbitar för 8-10 personer
8 st ägg
5 st gula lökar
2 burkar ansjovisfilé (á 125gr)
50 gr smör
1 kruka hackad gräslök
1 kruka hackad persilja
1 kruka hackad dill
2 msk vetemjöl
2,5 dl vispgrädde
salt
svartpeppar
1 limpa kavring eller andra passande brödbitar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.