Kyckling Cordon Bleu med Champagnesås

Jag är ganska kräsen och det är sällan jag är helt nöjd med det jag presterat i köket. Personligen tycker jag ofta att något hade kunnat gjorts lite annorlunda, lite bättre. Det här var definitivt inte en sådan gång. Oreganon skulle ha varit färsk, men det är allt. Jag har skrivit det tidigare och här kommer det igen. -Glöm Jante! Han hör inte hemma här. Det här är min sida, där jag likt en despot kan höja mig själv till skyarna och berätta för alla hur bra jag är. Satan vad bra jag är. Denna variant på Kyckling Cordon Bleu är – by far –  det bästa jag gjort på länge och därför rekommenderar jag den å det varmaste. Så. Nu är jag färdig. Till detta – drick gärna en mustigare brödig Champagne, förslagsvis en Bollinger Special Cuvée Brut – i rejäla rödvinskupor. Nedan följer recepten.

Kyckling Cordon Bleu – recept 4 personer
4 färska kycklingfiléer
siktat vetemjöl
1-2 rostade röda paprikor
1-2 Camembertostar
8+4 skivor Prosciutto di Parma eller Prosciutto Crudo
3/4 dl grovt hackade cashewnötter

Dela paprikan i 4 delar, lägg bitarna på en plåt med bakplåtspapper. Skalsidan uppåt. Ha på lite olivolja och rosta/grilla i ugnen i 225 grader. När skalet börjar se lite bränt ut är de färdiga. De ska inte tappa all vätska. Det tar ca 20 minuter. Håll koll. När de svalnat något rensa bitarna från skalet. Dela i halvcentimeter stora bitar.
Banka ut kycklingfiléerna på en skärbräda mellan två bakplåtspapper. Försök att få ungefär samma form på alla filéerna. De ska bli ungefär 1/2 cm tjocka. Lägg ut två filéer och lägg på skivor av Camembert. Lägg sedan på parmaskinkan och bred ut bitarna av den rostade paprikan. Fördela cashewnötterna jämnt. Det är bra om man kan få lite ost på var sida om skinkan då denna hjälper till att hålla ihop allting. Täck med de två sista utbankade kycklingfiléerna. Sikta vetemjöl genom en tesil så att den ena sidan täcks av ett tunt lager mjöl. Stek i smör och olja tills ytan fått fin färg. Börja med att steka den mjölade sidan. I pannan får även den andra sidan ett tunt lager mjöl över sig. Vänd tills båda sidor är vackert gyllenbruna. Stek inte på för hög värme på en gång. När kycklingen stekt i kanske 5 minuter på var sida. Släng in de båda bitarna i en ugnsform och kör i ca 10-15 minuter i 200 grader tills kyckling är genomstekt. Ta ut och dela filéerna på mitten. Lägg upp på en tallrik. Lägg på en extra skiva Camembert på toppen och garnera med (färsk) oregano. Ställ en rulle av parmaskinka och honungsmelon bredvid kycklingen. Slå såsen runt och servera.

Champagnesås – recept 4 personer
1 morot
4 gröna krispiga tulpanblad
1 gul lök
1 schalottenlök
5 dl vatten
4+1 dl Champagne (En torr Cava fungerar också bra)
3+1 dl vispgrädde

Denna sås tar lite tid då mycket ska reducera ner.
Hacka alla grönsaker och stek i smör tills allt är mjukt och glansigt. Slå över vattnet och låt reducera till ca 2 dl buljong återstår. Sila bort grönsakerna. Slå på 4 dl champagne och 3 dl grädde och låt reducera tills 2-3 dl sås återstår. Såsen har nu blivit ganska tjock. Precis innan servering har man i 1 dl vispad vispgrädde och 1 dl champagne. Servera direkt. Om såsen skulle bli färdig lite före kycklingen, se till att den precis håller sig varm. Såsen skär sig lätt om man måste värma upp den igen. Vänta alltid med den sista vispade grädden och champagnen tills dess att såsen ska serveras.

En kommentar Skriv kommentar

  1. Thomas Karlstein skriver:

    Matporr faktiskt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.