Blomsterlökar i ätbar jord – en förrätt

Vid en snabb titt skulle man kunna tro att matbloggen Karlstein breddat sig och glidit in på trädgårdsfix. Att det snart kommer presenteras lummigt placerade hammockar med puffade kuddar, odlingslådor i kvadrat och tips på hur man bäst beskär sin rosor. Jag kan försäkra er om att något sådant inte kommer att ske. Ibland får man bara inspiration från oväntat håll. I det som var en helt vanlig löksådd råkade jag se en maträtt. Jag såg inte de groende blomlökarna utan tog för givet att det var parmarullad minimozzarella med nedstucken vårlök som placerats i ätbar jord. Ett förverkligande av den idé jag haft ett tag, men ännu inte kommit till skott att göra. Missförståndet kan till viss del bero på att jag behöver nya glasögon och att man väljer att se det man vill. En viss likhet går dock inte att förneka nu när idén är färdig att serveras, men att se mat redan i en kruka med jord och blomlökar är mest galet.

Ätbar tomatjord med blomsterlökar är lätt att göra. Utöver gröna fingrar krävs det egentligen bara två specialingredienser. Jorden är gjord på ett mixat tomatkött som blandats med Zorbit, ett maltodextrin på tapioka. Tomatblandningen är smaksatt med en vällagrad balsamvinäger och salt. Med svart hushållsfärg och aktivt kol fixar man färgen. Det ”torra gräset” är friterade rötter av vårlök.

När man vill göra ett pulver av en vätska, eller som idag ätbar jord, är det viktigt att inte börja med för mycket vätska. Jag började med alldeles för mycket tomatbas som jag sedan fick hälla bort en del av. Det gick åt 300 gram Zorbit innan jorden satte sig. Det kanske inte låter så mycket, men då ska man veta att Zorbithinken känns tom redan innan den öppnats. Luft är lättast, sen kommer maltodextrin. Börja med kanske en halv deciliter tomatbas och tillsätt istället mer om det behövs. Någon tesked jord eller två räcker till en servering på 5-6 mozzarellabollar.

Maltodextrin ger en söt bismak vilket gör att jag tycker sötare jordmån som den av mörk choklad egentligen är att föredra. Den passar dock inte lika bra till parma, mozzarella och vårlök. Tänk på att välja en smakrik bas när ni gör pulver eller jord, en bas som inte mår dåligt av lite sötma.

Tack för inspirationsbilden Elisabeth!

Foto: Elisabeth Gränström

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.