Rökt gravad äggula, kammussla, lite spenat och en brödbit

den

Julhelgen som var. Jag fortsätter att komma tillbaks till den. Vilka middagar och matlagningsdagar. Vi tog någon dags paus, gick ut och grillade, åkte iväg, men det var ändå för matdagarna jag tog ledigt. Några av dagarna träffades vi som vanligt några stycken och gjorde flera rätter var. Det brukar bli omkring sex stycken serveringar totalt, men å andra sidan varar middagen i minst lika många timmar. Det är inte så att någon lider direkt. Ingen hinner går törstig eller hungrig. En av rätterna som presenterades innehöll en helt magiskt gravad, torkad och rökt äggula som ska härstamma från F12:s tid. Jag gillar särskilt när den där lilla detaljen kan lyfta en hel rätt. Någon kanske läser receptet nedan och tänker att det låter som många moment, men särskilt mycket arbete är det inte. Man kan jämföra det med en deg som jäser. Lika arbete. Den enda skillnaden är att man kan ta en natts sömns däremellan. Resultatet blir sedan en hyvlad äggula som smakar som en bättre kaviar. Äggulan fullkomligt smälter i munnen, konsistensen är underbar mot tungan och sältan bara är. De rökta aromerna höjer allt ytterligare en smula och plötsligt befinner man sig i någon slags sweet spot.
Den här äggulan har många användningsområden. Just den kvällen jag pratar om, serverades ägget på en mjölkrimmad torskrygg. Idag hamnar den istället på en kammussla som doppats i het panna mest för yta. Under musslan finner man vittvinssauterad babyspenat som sedan sjudits ned med grädde. Under den gröna röran vilar ett smörstekt bröd som bas. En bättre start på en middag finns knappt. Serverar man den som en munsbit till ett glas champagne kan jag garantera helt nöjda gäster. Välkommen kära helg. Dröj gärna kvar!4 kommentarer Skriv kommentar

 1. Niclas skriver:

  Bra recept!
  Jag gjorde denna som en av förrätterna på nyår, kommer nog att göra den fler gånger också.

  1. Thomas skriver:

   Gravad äggula är ju lite en ”bra-att-ha-grej” i kylen. Jag tycker sältan är helt underbar och rökt får man nästan en kaviaraktig ton på den.
   Kul att du gillade den!

 2. Peter skriver:

  Hej!
  Tidigare kommentar säger att den gravade äggulan är en ”bra att ha grej” att ha i kylen hemma. Jag undrar hur länge de står sig i kylen?
  Tänkte servera 9-rätters på nyår, och tänker på preppmöjligheterna på den här rätten ? 🙂

  1. Thomas skriver:

   Hej!
   Jag vet inte exakt hållbarheten på gravad äggula, men då den är torkad och har en hög salthalt så kan jag tänka mig att den håller relativt länge, framförallt om den vakuumförpackas. Dock tycker jag att det blir en icke-fråga då den går alldeles utmärkt att frysa och sedan riva över anrättningen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.