Yes! Älskar när det händer. Man vaknar upp utvilad och kroppen bara skriker efter att få laga mat. Jag vet ännu inte riktigt vad, men tanken är att varenda köksmaskin ska få jobba. Nu när golvvärmen i köket är igång igen behöver man inte stå och laga mat i raggsockor längre. Skönt.
Så nu är det på med musiken, fram med grejerna och sen kör vi igång. Sofia fick först uppdraget att smälla ihop en 50 shades of brown. En mångfacetterad kladdkaka med djupbottnad personlighet och historia. En kaka som ger fingret åt alla andra kladdkakor. Tyvärr fanns det inte grejer hemma så nu blir det chokladtryffel istället. Inte helt fel det heller.
Själv sätter jag nog igång en rejäl köttbit i sous videbadet. Jag tänkte även se om det blir så lyckat med béarnaise i sous viden som så många säger. Om det blir, tänkte jag ägna ett eget inlägg åt just den såsen senare. Thermomixern ska också få arbeta lite. Till förrätt blir det halstrad pilgrimsmussla. Musslan serveras på en bädd av sauterad babyspenat som fått sjuda med lite schalotten, vitt vin och vispgrädde. På toppen lägger jag en hemgjord rökt äggkaviar och i brist på störrom hamnar även där lite svart stenbit. För färgens skull.
Nu måste jag bara vänta på att äggulorna ska få ligga till sig i saltet innan de ska torkas i ugnen. Äggen borde jag ha lagt i salt- och sockerblandningen redan igår, men jag antar att framförhållning inte är min grej. Recept på förrätten kommer jag att presentera i ett senare inlägg. Idag koncentrerar vi oss på chokladtryffeln som smaksatts med calvados. Man kan egentligen ta lite vad man känner för eller har hemma. Naturella chokladtryffel kanske till och med är de bästa? Det är ju inte fel att bara ta smaksättningen i ett glas vid sidan av. Varför blir allt så gott så fort ordet tryffel finns med?
Chokladtryffel med smak av Calvados
Ingredienser
- 100 g smör
- 1,5 dl vispgrädde
- 250 g mörk choklad (70%)
- 2 msk Calvados/mörk rom/cognac/whisky
- kakao att rulla tryfflarna i
Gör så här
- Koka upp smör och grädde. Blanda ner chokladen som delats i mindre bitar och låt smälta. Häll i Calvados och blanda samman. Låt chokladsmeten svalna i minst en timme, gärna längre, innan du rullar små kulor. Låt stå kallt en stund igen innan kulorna rullas i kakao. Lägg upp på ett fat och servera.