Det har senaste tiden blivit särskilt uppenbart för mig att jag verkligen gillar de små och starka drinkarna. Gång på gång blir jag positivt överraskad. Saftiga och långa drinkar med juice eller läsk har jag svårare för. Är jag törstig dricker jag vatten, läsk är gott imorgon. Drinkpinnar och paraplyer är inte jag. Måste man klippa sugröret hör det inte hemma i glaset. Och det här ”mojitorörandet” som folk postumt envisas med? -Släpp drinken människa! Den är slut. Du har bara samtalat en stund och nu har isen smält. Jag vet att drinken var dyr, men det är dags att skjuta den ifrån dig nu. Släpp ångesten och beställ en ny.
Min drink ska hållas stram, kall och kort. Jag vill slippa stopp i sugröret och avstår helst flytande garneringar om de inte är där för att bidra med smak eller doft. Kan man ändå inte låta bli den där citronskivan bör den åtminstone vara lätt att kasta bort. Sysselsättningen att försöka fiska upp en sliskig jordgubbe från botten av ett högt glas är ju närmast något av en femkampsgren och definitivt inget som hör hemma på min bardisk. På midsommar finns det tid för lekar.
Nä, drinkar ska smaka alkohol, på ett balanserat och bra sätt. Vem vill vi lura? Till er som fortfarande inte är övertygade: -När såg ni senast en cool brud eller snubbe med sugrör? Tänkte väl det.
-”Never really cared much about them longdrinks. Keep them short and strong, with that nice touch of alcohol.”
(Thomas Karlstein Göteborg, 2015)
Cuban Cigar – fredagsdrinken – recept 1 drink
5 cl Zacapa (mörk rom)
2,5 cl Disaronno (Amaretto)
2,5 cl limejuice
limeskal
1 kanelstång
Blanda samtliga ingredienser i en shaker tillsammans med rikligt med is. Ska väl och sila upp i ett glas. Garnera med limeskal och kanelstång. (Trär man upp kanelstången på en pinne går den enkelt att kasta bort när man känner för det, trevlig smak ger den också. Limen lika så).