Det här med indiska och snygga ben

Vardagen är verklighet igen och med det är det precis som vanligt. Kvittot på den goda sommaren sitter som en skön ring runt midjan och pressar mot knappen i varenda byxa. Ingen fara på torpet, som jag berättat tidigare är jojobantning numera ett karaktärsdrag. Jag börjar nästan acceptera det.  Jag – en semesterfrossare av guds nåde, som under årets lediga veckor aldrig låter magen vila längre än en timma. Det är inte tvångsmässigt, det är något jag valt, men så säger väl alla periodare?
Jag har en roligare grej att berätta. När jag och min fru var ute och gick, kunde jag av tillfällig brist på vackrare fysiska attribut, inte låta bli att nämna att jag i varje fall tyckte att mina ben var ganska välskapta. De var solbrända och positivt svullna av den långa promenaden. Enkelt förklarat ville jag göra henne uppmärksam på att de var lite jättesexiga. Sofias svar kom snabbt och reflexmässigt:
”Jag vet. Det är helt sjukt för du är så jäkla otränad.” Lätt förbluffad, men med ett leende kunde jag inte låta bli att högt spinna vidare på hur hon nästan hade låtit: -”…du är så jäkla ful, skulle inte ta i dig med tång…” Försöket att ge Sofia dåligt samvete gick så där, men människorna vi mötte hade kul. Vi med. Alla som känner Sofia, vet att om hon en gång har börjat skratta så finns det en viss, förlåt, överhängande risk att hon aldrig kan sluta.  Det är precis som att den roliga eller mindre roliga situationen går på repeat. Ingen förstår riktigt, men Sofia kallar det för humoristisk autism.
Som ni med säkerhet redan vet, springer jag ju titt som tätt hos Indiska köket här i Tyresö. Jag äter tills jag spricker. Fantastiskt. De senaste gångerna vi har tagit med oss mat därifrån, har jag sparat den kvarvarande såsen i frysen och nu har jag äntligen så många burkar att jag kan slå ihop alla till en sås. Nu är det bara att värma upp och servera till grillat lamm. Att själv laga den perfekta såsen tar timmar. Bassåsen som man grundar många indiska rätter på, tar i stort sett en dag att göra. Den räcker länge, men det är lite bökigt. Har man inte den tiden, får man istället ta en genväg. Nedan finns ett förenklat recept på hur man snabbt gör en indisk bassås. Idag använder jag den som sås till lammet, men man kan även använda den som grund i en vanlig currygryta. Tillsätt då lite marinerat och förstekt lamm eller kyckling i det sista steget av såsen. Låt sedan köttet gå färdigt medan såsen reducerar i pannan.

Indisk bassås – recept 4 personer
1 dl solros- eller rapsolja
4 gula lökar (finhackade)
1 röd paprika (finhackad)
3 gröna chilifrukter (grovt hackade, med kärnor)
1 tomat (finhackad)
2 msk Madras currypulver
7 dl vatten (kokande)
0,5 msk chilipulver
1 tsk kummin (mald)
1 tsk spiskummin
2 tsk finriven färsk ingefära
2 tsk finriven vitlök
1 dl passerade tomater
4 msk tomatpuré
1/3 citron (saften)
ca 1 tsk salt
1/2 dl färsk koriander (grovt hackad)

Värm upp knappt 1/2 dl olja i en panna. Tillsätt sedan löken, chilin och paprikan. Låt allting bli mjukt utan att det får någon direkt färg. Det tar lite drygt 5 minuter. Tillsätt sedan den hackade tomaten och låt steka med i ytterligare någon minut. Sänk värmen om det börjar få färg, löken ska vara riktigt glansig och mjuk.
Tillsätt madras currypulver, rör runt och låt steka ytterligare i några minuter på ganska så låg värme. Tillsätt ytterligare lite olja om det behövs.
Tillsätt sedan det kokande vattnet, rör om och låt sjuda i minst 15 minuter, gärna längre. Fyll på med lite extra vatten om det ångar bort för mycket, men helst då först efter mixningen (se nedan).
Mixa lökblandningen med en stavmixer tills dess att såsen är helt slät. Värm sedan upp igen och fortsätt sjuda vid sidan på låg värme.
Tillsätt några matskedar olja i en ren panna. Ha sedan ner den rivna vitlöken och ingefäran. Rör runt i oljan under någon minut. Bränn inte blandningen.
Ha sedan i de passerade tomaterna och tomatpurén. Rör om.
Tillsätt nu resten av de torra kryddorna och rör runt. Höj värmen något och låt rosta i pannan under drygt en minut. Rosta inte för hårt och rör om i stort sett hela tiden. Pressa nu ner citronsaften.
Slutligen tillsätter jag försiktigt den mixade lökblandningen under ständig omrörning. Tillsätt saltet.
(I detta läge har man i eventuellt kött om man inte bara vill göra en sås).
Låt sedan såsen reducera ytterligare under minst 5 minuter.
Strö lite färsk koriander över såsen innan servering. Servera med basmatiris och grillat lamm eller kyckling. Självklart dricker jag kolhydratsfri öl till, min indiska favorit – Cobra.
Ett bra tips om man inte vill äta så mycket ris är att steka på bitar av paprika i olika färger, lite strimlad ingefära och klyftad rödlök i en till början väldigt het panna. Sänk sedan värmen och låt allt bli glansigt, krispigt och lagom mjukt. Toppa med pressad citron och hackad koriander, innan servering.
 kolhydratsnålt alternativ till rislamm ala indiska köket

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.