Dragon blood – fredagsdrinken

Under sommaren har det blivit färre drinkar. När solen bränner på föredrar jag enklare dryck som öl eller bubbel. När det är mittemellanväder kryper jag däremot gärna in, tar fram shakern och laborerar lite. Jag vet inte hur många minidrinkar jag gjort för att hitta rätt genom åren. Vissa har varit direkt jätteäckliga till en början. Många har helt kasserats. -”Ska det vara lime eller citron? Mer eller mindre sockerlag?” Det är ungefär där man hittar de bästa drinkarna – i den perfekta balansen mellan sötma och syra. Sen bara en smaksättare eller två. Kanske tre. De långa drinkarna med mycket läsk undviker jag gärna. Ibland hör jag någon säga:
-”Smaka på den här, skitgod. Den smakar i princip ingen sprit alls!” Jag får genast ansiktsutrycket av en emoji och biter mig i tungan. Vad är det för vits med en drink som bara smakar cola eller ginger ale? Varför inte bara ställa fram en dunk fulsprit och en PET-flaska fruktsoda och sen sitta och njuta? Med några undantag är det såklart att man inte vill serveras en ”spritbomb”, men det finns ju en anledning till att de olika smakerna ska vara med.

När folk slår dyra ädla drycker i ett högt glas med is och sen kamouflerar det med hamburgerdricka! Pinsamt. 

Idag har jag lekt lite med den klassiska Singapore sling. Singapore sling är ju som bekant en longdrink så självklart gör jag om den till en kortare variant. Maraschinobäret behåller jag, men istället för Benedictin, Cointreau eller vad ni nu har i era slings, väljer jag Dragon blood. Den starka likören som bygger på granatäpple och kanel är söt, men har även ett härligt chilitryck i eftersmaken. I detta sällskap tycker jag likören uppträder riktigt trevligt ihop med ginen. För dess underbara doft lägger jag ut lite Maraschino Mondo på toppen. Tonerna av mörka körsbär, frukt och mandel får bli det första som möter näsan. Nötigheten bryter av. Saknas Maraschino Mondo går det nästan lika bra med Amaretto. Har man ingen av dessa så går det ok ändå.
Färdigsnackat. Dags att börja skaka och fylla upp glasen.


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.