Gai pad krapow – het thaibasilikakyckling

Stekhällen har hamnat i skymundan. Verkligen. Igår hamnade den på andra sidan av trädgården, i skuggan under vårt ”afrikaträd”, rönnsumaken. Någon annanstans gick det inte att stå och laga mat. Det var för varmt helt enkelt. Fantastiskt. Ofta när det är varmt får jag av någon anledning lust att laga het mat. Jag vet inte om det beror på att man då svettas ännu mer och kyler kroppen ytterligare, eller om det bara är en ursäkt att få dricka kall öl.
Under vår resa till Kalix, var det nog mest jag och min ”kockkompis” Anders som lagade maten. Vänner brukar få jobba ganska hårt för att hålla mig borta från köket. Den sista middagen var dock ett undantag och tur var väl det. En het dag som denna bjöd värdparet på thailändsk middag – Gai pad krapow. Jag var tvungen att googla namnet igen då rättens namn, för mig, verkar vara särskilt omöjligt att lägga på minnet. Gör man sin Gai pad krapow ännu lite starkare så är det inte längre bara en ursäkt att dricka kall öl till, utan snarare ett incitament. På med thaireggaen, fram med de kulörta lyktorna i bambubaren, knäpp upp en Singha och borra ned fötterna i sanden. Sa wat dee krap – nu kör vi.
Gai pad krapow är närmast idiotsäker. Det är mycket pillande med vitlökarna och schalottenlöken, kycklingen tar kanske lite tid att hacka, men det är det värt. Denna rätt är perfekt om man vill sätta gästerna i arbete. När man väl sätter igång med själva stekningen går det verkligen fort och momenten följer varandra tätt.   Att förbereda alla ingredienser innan man börjar stekningen är nästan ett måste. Egentligen är väl pirri-pirrichili att föredra, men då någon sådan inte fanns att tillgå, valde jag denna gång en habanero och några vanliga röda chilifrukter istället. Bortsett från fisksåsen är thaibasilikan rättens hjärta och den går inte att byta ut mot vanlig basilika, välj då hellre att ersätta den med koriander om thaibasilikan är svår att hitta. Nej, förresten. Välj då hellre att laga något annat.

Gai pad krapow – recpet 4 personer
1000 g fryst kycklingfilé
16 klyftor vitlök eller motsvarande mängd solovitlök
8 hela schalottenlökar
6 pirri pirrichili
2-3 krukor thaibasilika (endast bladen)
3-4 msk fisksås
0,75 msk palmsocker (alt. muscavado)
2 msk kecap manis (alt. vanlig sojasås)
1 tsk malen vitpeppar
salt efter smak
rapsolja att steka i

Hacka den ännu inte helt tinade kycklingen i halvcentimeterstora kuber.  Lägg  sedan kuberna i en sil så att kuberna får tina färdigt och rinna av ordentligt. Hacka sedan schalottenlökarna och vitlöken fint. Chilin hackar jag först i små bitar och sedan mosar jag den i en mortel. Thaibasilikan hackar jag grovt. Förbered fisksåsen och alla kryddor så att allt finns framme.
Värm upp oljan i pannan. Ha ner alla sorters lök och låt steka tills det börjar lukta gott och löken mjuknat. Ha nu ner kycklingen. Stek tills dess att kycklingen ändrar färg. Eventuellt kan det nu vara bra att tillsätta lite mer olja. Ha sedan ner resten av ingredienserna utom thaibasilikan. När kycklingen stekt färdigt tillsätter jag thaibasilikan, och vänder runt. Kanske behövs lite mer fisksås för att runda av och ge den där typiskt thailändska smaken. Servera snart. Jag äter min Gai pad krapow utan ris eller nudlar. Den räcker gott som den är när det varmt ute.

Gai pad krapowstekhällen under min korkek

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.