Solen visade sig i tre minuter under eftermiddagen och min sommarlovslediga, uppehållsferietjänstarbetande, men nu semesterfirande fru skriker grill i telefonen. Personligen, fortfarande fast i tanken att bara gå i dvala, arbeta av veckan och fira semester på fredag, var jag först tveksam. Väl hemma lös solen fortfarande. Begeistrad av stunden och möjligheten, men fast besluten, se tidigare inlägg, att inte anstränga mig mer än nödvändigt, rotade vi fram lite kungsräkor ur frysen. Hmm. Karlstein var tydligen lite väl generös vid sista grillningen, meningen var ju att räkorna skulle räcka till ytterligare en middag, åtminstone till en förrätt. Tolv kungsräkor gör ingen sommar, definitivt inte en middag tänkte jag och cyklade till butiken. Skaldjursutbudet här, i det direkta närområdet, sträcker sig ungefär från fiskbullar till knäckebröd. Nä, nu var jag elak. Pilgrimsmusslor fanns att finna och jag tog dem. Lite vitlök, chili, koriander och rapsolja senare så var jag hemma igen.
Enklast, med minimal ansträngning gör man med kungsräkor en gambas al ajillo. Pilgrimsmusslorna som jag ofta bara steker i smör, fick lite senare också bada i samma bubbelkopp. Att rengöra stekhällen och gå ner med nytt smör kändes en dag som denna alltför komplicerat. Dessutom vill jag ju inte överträffa den annalkande semesterfirarfredagen. Blev det fredag tillslut Nina, eller dröjde ni er kvar vid torsdagen? Trist i så fall. Jag förväntar mig att få skaka något gott att dricka, vara rolig och bjuda på mig själv. Som jag alltid gör.
Gambas al ajillo – recept 4 personer
20-24 kungsräkor (råa skalade)
1 L rapsolja
5 vitlöksklyftor
1/2 citron (klyftad)
3 röda chilifrukter (delade i större bitar)
salt och peppar efter smak vid servering
Koka upp oljan med chili och vitlök. Låt de tunnaste skivorna av vitlök bli lite brända i kanterna. Tillsätt sedan de skalade, avrunna och avtorkade räkorna och låt koka i oljan. Rör runt då och då. Det viktigaste är att oljan snabbt kommer upp i temperatur igen. När räkorna efter någon minut har fått rosa färg och känns stadiga är de färdiga.
Servera gärna i passande porslin, toppa med hackad koriander, pressa över lite citronsaft och salta lätt. Servera med nygräddad baguette eller annat ljust bröd att doppa i den chili- och vitlöksdoftande oljan.
Öltips – Miller genuine draft.
Efter att idag ätit upp räkorna, tog jag upp vitlöken och chilin med en hålslev. Jag kokade sedan upp oljan igen och lade ner ca 18 pilgrimsmusslor. Efter någon minut är de färdiga, beroende på hur kraftig värme man har. Räkorna är fortfarande en favorit, men det var knappast någon i sällskapet som klagade över pilgrimsmusslorna. Vad gör man inte för att fylla ut en enkel middag. En solig kväll som denna.