Hemgjord chokladglass eller Gelato al cioccolato – ytterligare en efterrättsfavorit som ständigt konkurrerar med vaniljpannacottan om sin plats på middagsbordet. Jag vill dock utfärda en varning. En gång hemgjord chokladglass – alltid hemgjord chokladglass. Det går helt enkelt inte att jämföra. Chokladglassen ligger i denna sinnevärld kanske så nära glassens idé som man kan komma. Den hemgjorda glassen är mer krämig, åt mjukglasshållet och inte lika hård i konsistensen, varför den smälter mot gommen. Den äts med fördel direkt efter att ha lämnat glassmaskinen och gärna lite hastigare än den köpta glassen. Det råder dock ingen brådska, man hinner absolut njuta. Kanske är det italienska namnet för glass – gelato mer beskrivande för denna uppenbarelse och närmast onomatopoetisk ur ett vridet matälskarperspektiv. Gelato al cioccolato – känn på den!
Jag rör ihop ägg, kakao, choklad och socker i ett varmt vattenbad tills det att massan är slät. Vaniljstången rensas på det smarriga innanmätet. Den överblivna stången och vaniljskrapet värms sedan upp med grädde och mjölk. Det ska inte koka, men ändå bli tillräckligt varmt så att smakerna från vaniljen hinner lösas upp i gräddmjölken. Allt blandas sedan med chokladmassan. När jag blandar har jag i lite i taget av gräddblandningen då det är lättare att få glassmeten att gå ihop utan att gryna sig. Sedan kyls smeten ner innan den får gå ner i glassmaskinen, där den också stannar tills dess att önskad konsistens uppnåtts. Toppa med något roligt och servera. Jag brukar trycka ner en delad vaniljstång för att sprida lite vaniljarom samt några kaffebönor som elegant bryter av mot det söta. Citronmeliss, en frisk ört och en av mina favoriter, är alltid bra att ha till garnering och blir sällan fel till någon efterrätt.
Hemgjord chokladglass – recept
3 dl mjölk
3 dl vispgrädde
1 st vaniljstång
4 msk kakao
75 gr bättre mörk choklad 70%
1 dl socker
5 st äggulor
Se gärna även min goda citronglass