Kalkongryta – en vecka med matkasse

den

När det har kommit till den tredje rätten – kalkongryta med mango chutney kan jag inte låta bli att fascineras av hur många ingredienser som står halvt använda i kylen från tidigare recept och som nu åter ska användas. Någon har tänkt till och här har jag personligen mycket att lära. Det är på gott och ont. Varför kommer jag till i det avrundande inlägget.
Medan övriga rätter är ganska typiska för rådande säsong, har denna gryta kanske mer en ton av höst. Det är intensivt med smak, den innehåller rotfrukter och strålar höst med sina mörkare färger.
Till skillnad från rådjursbiffarna kände jag denna gång att det skulle bli omöjligt att följa receptet rakt av. Det skulle i min mun bli alldeles för sött. En hel deciliter mango chutney till den mängden grädde och vatten? Kom igen! Likaså lade jag till extra sambal oelek för att kompensera upp den dominerande sötman.
Smakrikt och vågat är familjens utlåtande över kalkongrytan som vi serverade med kokt basmatiris.
-Kul att de vågar ha lite styrka i recepten, säger min fru. -Eller hur, nickar jag instämmande med ett leende på läpparna. Precis lagom mängd sambal oelek.
Vår son som vanligtvis inte gillar grytor tuggar i sig och ber om mer.

Kalkongryta med mango chutney – recept 4 personer
50 g smör till stekning
ca 400 g kalkonbröstfilé
2/3 purjolök (gröna delen)
1 grön paprika
1/2 gul paprika
3 klyftor finhackad vitlök
4 polkabetor
3 gula morötter
2 dl vispgrädde
2 dl vatten
1,5 msk sambal oelek
3/4 dl mango chutney
salt & peppar

Strimla kalkonfilén, purjolöken och paprikorna. Skala och skär morötter och polkabetor. De senare i lite tunnare skivor.
Stek sedan på kalkonen med purjolöken i botten av en gryta. När allt fått lite färg, häll över i en bunke.
Stek sedan i grytan på resten av grönsakerna i någon minut. Ha sedan åter ner kalkon och purjolök i grytan. Rör om.
Tillsätt slutligen resten av ingredienserna, blanda och sjud upp. Låt gå färdigt på lite lägre värme under lock i ca 10 minuter.

kalkongryta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.