Kir Royale – fredagsdrinken

Kir Royale. Icke att förväxla med den Kir som tillverkas i Finland och sedan går på export till de svenska parkerna. Nä, denna Kir Royale är en klassisk champagnedrink, utmärkt som aperitif. En Kir Royale består av en del Crème de cassis och sex delar champagne. Gör man den istället på vitt vin har man en vanlig Kir. I Royaleversionen föredrar jag en friskare, fruktig, men inte så brödig champagne.
Av förklarlig anledning gör det alltid ont att blanda drinkar av champagne. Det spelar ingen roll hur goda de är, en viss smärta kommer jag alltid att känna. Jag tycker därför att en Cava eller något annat torrt mousserande vin går bra. Det är i varje fall försvarbart  och jag tänker inte klandra någon som väljer att servera den så.
När jag läste juridik kom jag i kontakt med flera viktiga rättsfall, ett av dem – Crème de cassis. Rättsfallet handlar om ömsesidigt erkännande av en vara inom EU:s inre marknad. Det är dock av underordnad betydelse nu, det viktigaste idag är att jag kom ihåg namnet på själva likören. Allt med svartvinbärssmak går hem hos herr Karlstein. Dags att blanda.

Kir Royale – recept
6 delar champagne
1 del Crème de Cassis

Servera kall i champagneglas.

kir royale

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.