Kyckling ur lergryta med gräddsås på äpple

Somrigt värre. Tänk vad sol och tre stycken myntakvistar kan göra för en för mig annars så klassisk höstmiddag. Kyckling i lergryta är klar efter drygt 2 timmar i 100 grader. Kontrollera själv. Till äppelsåsen väljer jag ett rött äpple av sötare typ, idag blev det Pink Lady. När säsongen bjuder föredrar jag dock svenska sorter såsom Katja. Jag steker i smör grovhackat äpple och lök tills det ser fint glansigt ut. Sedan tillsätter jag någon matsked socker, gärna av mörkare typ. När sockret har gått in sig och börjar karamelliseras ökar jag värmen något och tillsätter någon eller några deciliter av ett torrt vitt vin, gärna med mycket syra. Jag låter vinet koka bort tills det återstår en något blötare sylt. Nu häller jag på knappt en halvliter vispgrädde som får koka och reducera långsamt. Efter några minuter silar jag bort och slänger allt som finns kvar i silen när vätskan runnit igenom. Jag låter sedan såsen reducera i några minuter tills såsen har den konsistens och smak jag vill ha. Eventuellt kan den behöva lite salt. Såsen är härligt, men lagom söt, med en underbar syra ifrån vinet och kan med fördel göras något tunnare än vanligt, eftersom såsen då bättre går in riset som jag föredrar att servera till. En försomrad höstmiddag i sin enkelhet. Det var ju trots allt höstrusk ute i förmiddags då jag handlade. Jag hade till och med röd toppluva på mig. Och halsduk!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.