Idag blir jag inte långrandig, utan tänkte snart slinka tillbaka i min bruna skinnfåtölj innan matlagning sätter igång på allvar och faktiskt njuta av min drink.
Vi har precis haft besökt av min morbror Roland, hans man Krister och moster Ingrid. Mina föräldrar räknas inte. De kom över på en blixtvist. Det är lustigt att de aldrig har varit här tidigare, (moster har), nästan lite konstigt? Vi kanske inte ses speciellt ofta, men vi har trevligt när vi gör och vi har ju ändå bott här i snart åtta år. Jag tror inte det handlar om att de är dåliga på att komma. Tvärtom är det kanske vi som är dåliga på bjuda in? Då är vi ändå ganska bra på att bjuda in. Det finns ju liksom en anledning till att vi skaffade två diskmaskiner.
Idag har en låt med känsla fått inspirera till fredagsdrinken. La chanson des vieux amants med Jaques Brel. Drinken bygger på en gammal historia, men jag tycker ändå att den här är bättre. Mer avvägd och nu med smak av de tonkabönor jag i förtvivlan letade efter förra gången.
Jag hoppas ni får en trevlig helg.
La chanson des vieux amants – fredagsdrinken
Ingredienser
La chanson des vieux amants - drinken
- 4 cl tonkainfuserad mörk rom
- 2 cl Cointreau
- 2 cl ingefära- och vaniljsockerlag
- 4 cl citronsjuice
- 1 msk apelsinjuice
- 1,5 msk hallonpuré
Baileysskum
- 0,5 dl mjölk
- 0,5 dl vispgrädde
- 1 dl Baileys
- 5 g Proespuma cold
Gör så här
Drinken
- Torrskaka all ingredienser i en shaker så att de blandas väl. Tillsätt några isbitar och rulla sedan runt isen genom drinken i shakern ganska försiktigt. Sila upp och toppa med Baileysskum. Avsluta med lite zestad tonkaböna på toppen.
Baileysskum
- Mixa alla vätskor och proespuma med en stavmixer. Häll över i en sifon och tryck i en gräddpatron. Låt sedan vila kallt i knappt en timme. Sedan är den färdig för att toppa drinken.