Manhattan – fredagsdrinken

Det här med fredagsdrinken börjar nästan gå till överdrift. Jag älskar det. Vårt gästrum har blivit fotostudio, och snart ryker linneskåpen för att ge plats för matmaskinerna. Jag vet inte hur jag lyckades övertala Sofia om just den rockaden, kanske har hon tröttnat på att stå i ett regn av sifoner, rökmaskiner eller bunkar varje gång hon öppnar ett överskåp? Nåja, det finns de som är värre. Jag ligger i lä. Tro mig.
Sedan jag började blanda in rekvisita i drinkbilderna har jag haft riktigt roligt. När kraven stiger presterar man bättre. Jag stormtrivs.
Att jag inte alltid kommer ihåg att plocka undan alla detaljer efter varje fotosession kan också innebära att man hamnar i roliga och oväntade situationer. För några veckor sedan fick jag förklara för svärmor varför det låg taggtråd, silikonolja, handklovar och geishakulor på ”deras” nattduksbord. En nyfiken svärfar, endast några steg bakom, fick därmed svar på vad de två små nycklarna han hittat på sängen gick till.
I några veckor har jag kört lite knepigare drinkar med skum, avkok, sockerlösningar och specialingredienser. Idag blir det en unforgettable på endast tre ingredienser. En Manhattan. I originalreceptet används kanadensisk rågwhiskey. Jag väljer att istället använda en amerikansk bourbon. Den blir mildare då. Används skotsk whisky har man en Rob Roy. Drinken har sägs ha sitt ursprung från the Manhattan club på Madison avenue. Året ska ha varit 1874. Kanske var Manhattans skyline inte fullt lika imponerande då?

Manhattan – recept 1 drink
5 cl Jim Bean
2 cl Martini rosso (röd vermouth)
några stänk Angostura eller annan bitter

Skaka bourbon och vermouth i en shaker med is. Sila upp i kylda glas och skvätt över lite bitter. Garnera med ett cocktailkörsbär. I originalet ett Maraschinokörsbär med skaft.

Manhattan drink

manhattan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.