Matjessill – till lunch eller som förrätt

Majs kök är hemmets hjärta. Jag vill minnas att min mormor hade en kombinerad karottunderlägg/väggprydnad med de orden. Svart gjutjärn, en vit keramikplatta med röd text. Igår kom vi hem efter en trevlig turné bland mor- och farföräldrar. Vi har grillat, lekt med stekhällen, paddlat kanot, campat, varit ute, ätit finmiddagar på dyra restauranger och lagat mat över öppen eld. På en restaurang – Hummelgrund – vår restaurang i Öregrund, blev jag åter igen påmind om hur otroligt gott det enkla kan vara. Matjessill med rödlök, gräslök, ägg, färskpotatis och brynt smör. Hemma igen blev jag också påmind om hur mycket jag trivs i mitt kök. Jag älskar att laga mat ute, vid grillen eller vid stekhällen. Jag älskar att laga mat i vårt uterum. Men mitt kök är ändå mitt kök. Mitt hjärta. Mitt kök.
Imorgon bär det av till goda vänner. Visst älskar jag att laga mat och visst får man kalla mig kräsen. Det är dock alltid något speciellt att bli bortbjuden och jag älskar att äta mat som inte smakar som min egen. Den kan jag ju få hemma.

Matjessill med rödlök, gräslök, ägg, färskpotatis och brynt smör –
Recept 4 personer
400 gr matjessill
1 rödlök (fin finhackad)
1 kruka grässlök (finhackad)
2 knippor dill
4 hårdkokta ägg
8 små dillkokta färskpotatisar
150 gr brynt/skirat smör

Koka ägg och potatis. Separat såklart. Potatisen ska kokas lugnt med mycket dill och salt. De sista minuterna kan kastrullen tas av från plattan och potatisen kan bara ligga kvar i det varma vattnet och bli färdig i lugnan ro. (Bara ett litet tips. Mamma!) Skala och hacka äggen. Skär potatisen grovt. Lägg upp bitar av matjessillen snyggt på mitten av tallrikarna. Täck matjessillen med strimmor av finhackad rödlök. Lägg potatis och ägg på varsin sida av matjessillen. Slå lite brynt smör över ägg och potatis. Strö dill över potatisen och gräslök över ägget. Servera med en kall öl och kanske till och med en liten frisk snaps. Eventuellt kan man ha några bitar kavring och smör till. Det passar alldeles utmärkt. Njut nu, för snart är sommaren förbi.

matjessill

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.