Pulled beef på grillat franskbröd med chimichurri

Pulled beef av högrev på grillat franskbröd med chimichurri, sambal och solvarma tomater. Varför inte avsluta ledigheten med flaggan i topp? Dagen började lite i baksol, med vindbyar som förstörde den annars så strålande dagen. Helst av allt önskade jag bara regn så att man utan dåligt samvete hade kunnat parkera sin rumpa i soffan framför en bra film och bara tycka synd om sig själv. Istället blev det lite bloggande och stunder av solande. Ta av och ta på, av och på… Hopplöst väder! Rastlöshet, avsaknad av ork och en söndagsångest av gigantiska proportioner började göra sig påmind. Knack, knack får jag komma in?
Sofia, den mer förståndiga av oss föreslog en löprunda. Det brukar ge energi. Hon möttes av ett fnys och fick onda ögat. Finns det något värre än att se en ”nysprungen” människa när du själv inte gjort något vettigt alls? Jag hakade på.
Väl hemma igen kändes livet genast lite bättre. Med nyvunnen energi var det dags att marinera högreven som tidigare kokat i några timmar. Vinden började lägga sig och med maten färdigpreppad och efter att ha tagit en skön dusch, var det precis som att livet var värt att leva igen. Kvällssolen ger i skrivande stund en perfekt värme och trädgården är riktigt grön igen. Livet ter sig ritigt gott. Bra avslut trots allt och snart är det helg igen!

Pulled beef på grillat franskbröd med chimichurri – recept 4 personer
800 gr högrev
1 rödlök (finhackad)
salt och svartpeppar
2 msk chili flakes
1 baguette
romansallad
solvarma små illröda körsbärstomater
sambal oelek, salt och peppar

Marinad – recept
4 msk sambal oelek
3 dl rapsolja
1 dl vatten
4 msk soya
3 pressade vitlöksklyftor
2 msk flytande honung

Chimichurri – recept 4 personer
3 dl olivolja
1 chilifrukt
3 vitlöksklyftor
några stjälkar koriander och persilja
1/2 citron (saften)
salt och peppar

Koka köttet lugnt ihop med rödlöken, chiliflarn, salt och peppar i cirka 11/2-2h. Ta bort fettet på toppen i kastrullen med en hålslev vartefter. Har du tid kan du gärna låta det kallna i sitt spad och sedan förvara i kyl över natten. Annars är det nu dags att slå över en marinad baserad på ingredienserna ovan. Låt sedan vila kallt i någon eller några timmar. Rör om och ge lite kärlek emellanåt.
Chimichurrin – finhacka samtliga ingredienser utom oljan för hand eller lägg allting i en mixer. Jag föredrar att finhackade ingredienserna, det känns mer äkta. Blanda. Färdigt. Chimichurrin håller sig en till två veckor i kylen, men bör tas fram en stund innan varje måltid för att inte oljan ska vara grumlig och trögflytande.
Grilla köttet på riktigt hög värme tills dess att ytan fått lite färg och blivit krispigt i kanterna. Brödet delar jag i lämpligt stora bitar, smör breds på och dessa grillas sedan medan köttet får vila lite. Dra sedan isär köttet med två gafflar, klä brödet med lite sambal oelek i botten, sallad och tomater. Bygg ett berg med pulled beef och toppa med chimichurri och finhackad rödlök. Smaklig måltid. Ett passande vin till just grillat nötkött skulle kunna vara Trapiche malbec oak cask.

pulled beef

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.