Räkcocktail med smak av Indien och lite otrohet

I helgen var jag otrogen. Det var annorlunda. Bra faktiskt, om än inte riktigt som jag hade tänkt mig. Upplevelsen lämnade dock djupa spår av njutning och när jag tänker på det vill jag bara ha mer. Sofia var faktiskt med på det. Det var hennes förslag. Hon tyckte att vi skulle testa något nytt. Komma hemifrån. Det skulle bli bra för oss båda, sa hon. Igår gjorde jag gjorde om det. Själv. Andra gången påminde väldigt mycket om första gången, fast lite bättre. Det brukar alltid bli bättre efter några gånger. Övning ger färdighet, eller vad brukar man säga?
– Förlåt Indiska köket i Tyresö! Vi provade en ”ny” indisk restaurang i helgen – Ellora – på söder. Förrätten var fantastisk och enkel. En räkcocktail med citron, lök, koriander, cashewnötter och garam masala. Den kanske inte slår Poneer pakura som vi brukar äta som förrätt på hemmaplan, men ändå. Rätterna skiljer sig så pass åt att de är svåra att jämföra. Eyvind tog en tomatsoppa till förrätt, den var god men inte något speciellt. Det kändes som att det endast var uppvärmd ”base gravy”,  huvudingrediensen i nästan samtliga indiska take awayrätter.
I somras investerade jag i en e-bok som jag fann på nätet – The secret to that take away curry taste. Jag skulle nu lite stolt vilja påstå att jag genom denna bok förmodligen äntligen knäckt den indiska gåtan. Endast lite finputsning återstår. Det där som tidigare saknades, hur mycket jag än ansträngde mig, finns nu där. Thank you – Julian Voigt! Förberedelserna tar dock tid. Åtta timmar och trettiofem (35!) gula lökar senare, finns det nu färdig ”base gravy” och ”pastes” (bör läsas med indisk dialekt) som innebär att jag snabbt kan tillaga en rad olika curryrätter. Eller hade funnits i varje fall, om jag inte hade varit för lat för att frysa in återstoden (6L!) av min ”base gravy” i tid. Den hann nämligen få inneboende innan jag tyvärr var tvungen att slänga den. Suck! Jag lovar dock att återkomma med recept ur denna fantastiska bok.

Räkcocktail – Recept 2 personer
200 gr handskalade räkor
1 citron, pressad
1 kruka koriander
1/2 finhackad rödlök
1 näve cashewnötter grovt krossade
1 tsk garam masala
salt & peppar efter smak
Blanda samtliga ingredienser i en skål och låt stå i några minuter. Servera i små portionsskålar. Klart – en riktigt fräsch och spännande räkcocktail med smak av Indien!

räkcocktail

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.