Red Velvet – fredagsdrinken

Det är ändå lite skönt att julen är över. Man kan blicka framåt. Nu är det rakt utför och in i det nya året. Det känns bra att städa av och börja på ny kula. Liksom tidigare år tänker jag ibland att det här är året när det sker. Det kommer förmodligen inte hända speciellt mycket annorlunda saker än föregående år, men ändå. Egentligen vet jag inte ens vad det är jag förväntar mig ska ske. Jag trivs ju bra. Det kan få tåga på som tidigare. Förmodligen och förhoppningsvis kommer man lyckas laga något ännu godare eller fixa en ännu häftigare fredagsdrink. Det är på den nivån. Det räcker så. Jag tänker att man inte måste tänka att man ska vara så jäkla mycket bättre än tidigare bara för att det blir nytt år. Låt det istället vara en långsiktig strävan.

När jag började leka med det molekylära kändes allt så stort. Jag vågade nästan inte sätta igång på grund av rädslan att göra fel.

Det är inte jättekonstigt. Jag avskyr redan första gången att lyckas sämre än vad någon världskänd molekylär koksboksförfattare gjort. Jag hade aldrig tidigare varit rädd för att laga mat eller hitta på nya grejer, men där fanns en oförklarlig respekt som hämmade. Det är därför jag blir så glad då jag inser att jag idag mest bara kör på. Blir det fel så blir det rätt nästa gång. Så nu när jag öppnade kemikalieskåpet satt det bara – 5 gram alginat till en liter vatten, drygt 1% kalciumlaktat i förhållande till vätska i sfärerna. Ungefär 0,5 gram xanthan gum på det. Jag tänker att det går bra att höfta så länge man är skitnoga. Det låter motsägelsefullt, men rymmer ändå en viss sanning och samtidigt den respektlöshet man måste ha. Molekylär gastronomi är så himla kul. Kör på bara.

Idag bjuder jag på Camparisfärer med guldpulver. De får mig att tänka på röda sammetsgardiner med guldtofsar. Sexig lyx och en fredagsdrink värdig att få runda av det år vi benämnde 2018. Servera dem som de är eller tryck ned dem i en drink. Var respektlös!

Red Velvet – fredagsdrinken

Red Velvet – fredagsdrinken

Ingredienser

  Alginatbad
 • 5 g natriumalginat (sodium alginate)
 • 1000 g vatten
  Camparisfärer
 • 100 g Campari
 • 20 g citronsockerlag
 • 1,5 g kalciumlaktat (calcium lactate)
 • 0,5 g xanthan gum
 • 1 tsk guldpulver

Gör så här

  Alginatbadet
 • Blanda ihop natriumalginat och vatten i en mixer. Kör sedan på lite lugnt och öka hastigheten med tiden. Skrapa ned eventuella rester från kanterna och kör igenom allt igen. Det tar några minuter innan allt är upplöst. Sila sedan genom en riktigt fin sil för att få bort många av luftbubblorna. Ställ undan och låt vila i någon timme.
  Sfärerna
 • Diska mixern ordentligt. Ha ned samtliga ingredienser och kör på låg hastighet. Skrapa ned rester från kanterna och kör igen. Öka hastigheten vartefter. Frys in i små halvklot i silikonformar. Låt stå i frysen i minst två timmar.
 • Värm upp alginatbadet till ca 50-60°C. Stjälp sedan ned de halvhårda sfärerna i badet. Rör om med en hålsked så att de inte klibbar ihop. Kör 5-6 stycken åt gången så blir det enklare. Låt bada i drygt en minut. För sedan över till ett kallt vattenbad och skölj rent. Servera som de är eller i en passande drink som gin och tonic.
https://karlstein.nu/red-velvet-fredagsdrinken/

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *