Renmaki med lingonsriracha – sushi på norrländska

Det här med cross over inom matlagning är kul. Framförallt när det blir lyckat. I den här rätten har jag tagit den klassiska makirullen och fyllt den med norrländska smaker. I rullen finner vi soyamarinerad renfilé som stekts hastigt i en glödhet panna. Tillsammans med renen rullar jag in röd paprika, urkärnad gurka och färskost. Sushiriset är givietvis med. Men cross overn stannar inte där. Till renmakin ställer jag fram en hemgjord lingonsriracha och en ”gari” på picklad rödbeta. I glaset häller jag upp en underbar IPA från Jämtland. Man kan tänka att en rätt som denna helt kolliderar med sig själv, men på något sätt blir den helt naturlig. Makin är som gjord för de norrländska smakerna. Den heta men lite söta lingonsrirachan går bra ihop med den saltare renen. Krispig och lite syrlig rödbeta ger struktur till den mjuka men ändå spänstiga renmakin.
Det roliga med att göra makirullar är att det får ta sin tid. Rulla tillsammans, ingenting kan kallna. Ta ett glas under tiden och njut av att bara laga mat.
Nästa gång jag ”rullar” blir det nog en efterättsmaki. Idén har funnits en tid, men jag har aldrig kommit till skott. Vilken tur att jag har hela sommaren på mig.

renmaki

renmaki

renmaki

renmaki

gari på rödbeta

2 kommentarer Skriv kommentar

  1. Hansuno Krisch skriver:

    Hej,

    Det kan man kalla kreativitet! Jättekul! Du har verkligen koll på råvarorna och spelar på deras egenskaper. Det är det som kännetecknar en riktig kock! Bravo!

    1. Thomas skriver:

      Tack! Det var fina ord. Välkommen till OBK (Obittra kockar) förresten. /T

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.