Renskav med grädde och kantareller

Tro det eller ej. Ibland är det svårt även för mig att finna inspiration och det känns som att det inte ens är värt att ställa sig vid spisen om man inte får laga den där ”riktiga” helgmaten. Andra gånger går det helt av sig själv. På helgerna kan jag ofta ägna hela förmiddagar åt att komponera kvällens trerättersmeny. Det går åt många koppar espresso… Jag får även inspiration när jag varit ute och ätit något. dagen efter står jag och improviserar. Kopierar. De där förmiddagarna på helgerna är det annars mest nätet som gäller. På senare tid har jag hittat många bra recept på en ganska ny sajt – Recept.com. Jag gillar idén med olika teman. På så sätt går det enkelt och snabbt att sätta ihop en ”meny” och det är trevligt med bilder på andras uppläggningar.
Tidigare i veckan hade klockan sedan länge passerat middagstid. Familjen var smågrinig. Bland det enklaste man kan göra i ett sådant läge är att ta fram en stekpanna, en klick smör, två burkar kantareller, renskav, vispgrädde, lite viltfond samt en gul lök. Exakt elva minuter senare är middagen färdig. Jag vet. Jag tog tid. Ok – lägg på 30 sekunder extra för persiljehacket på toppen. (Bilden måste ju bli fin också).

Renskav – recept 4 personer
en stor eller mindre klick smör
400 gr renskav
2 burkar kantareller (färska är ännu godare)
3 msk viltfond
4 dl vispgrädde
1 gul lök grovt hackad
persilja

Pressa ur all vätska ur kantarellerna. Stek på dessa i smör på ganska hög värme. Salta och peppra. När de fått yta och släppt vätskan, tillsätt den hackade löken och låt denna bli glansig. Ha sedan i renskavet. När renskavet bytt färg och gått isär, tillsätt grädde och några matskedar koncentrerad viltfond. Rör om. och låt småputtra till dess att grädden tjocknat lite. Smaka av med salt och peppar. Toppa med persilja och servera förslagsvis med kokt potatis och lingonsylt. Ett fylligt rödvin är bra till. Faustino?

renskav

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.