Vi ska snart komma till fredagsdrinken, men först måste jag berätta något kul. Det har inte riktigt gått in ännu, men visst låter 4-3 bättre än 5-2? Nu talar jag inte om kommande förluster i fotbolls-EM, utan om något mycket viktigare. Ni undrar förstås vad jag menar. Från efter sommaren går jag ned på deltid för att kunna ägna mig mer åt maten och skrivandet. Det ska bli riktigt roligt och det känns som att livsglädjen har kommit tillbaka efter en tung vinter och vår. Jag har funderat på deltid länge, men inte tagit tag i saken. Att laga mat och skriva är inte arbete i mina ögon. Det är ren och skär avkoppling. Det är gott och jag ler när jag gör det. Livskvalité. Nu får jag mer.
Jag har också ett nytt roligt projekt som snart drar igång. Ett samarbete som löper över ett år. Vad det är för något kommer jag presentera senare, men börja lägga undan lite pengar redan nu, för innan jag är färdig kommer ni också vilja ha en sådan mackapär som samarbetet kretsar omkring. Jag ser fram emot att få komma igång.
Oavsett om Sveriges match mot Italien går åt skogen, så firar jag idag ändå. Dagens drink fick sitt namn redan för lite över ett år sedan, men nu är den god också. Kanske några av er känner igen den? Jag kallar den Rhubabe. En Rhubabe är härligt sötsyrligt och rymmer smaker av rom, vanilj, rabarber och lime. Ha en bra helg nu och njut av att vi är ännu en vecka närmare semestern. Ännu en vecka närmare mer tid för det som gör livet roligt.
I Rhubabe kan man välja att slå ned sockerlagen direkt i shakern med övriga ingredienser som skakas. Det lite knepigare alternativet är att göra ett skum av sockerlagen som man sedan kan röra ned i drinken efter att den serverats. Tycker man som jag att purén blev lite tråkig i färgen så kan man skarva med en droppe röd karamellfärg. För att göra skum av sockerlagen krävs en sifon.
Rhubabe
Ingredienser
Rabarberpure:
- 5 medelstora stjälkar rabarber
- 0,5 dl strösocker
- 1 dl vatten
Vaniljsockerlag:
- 4 dl strösocker
- 4 dl vatten
- 1 delad och urskrapad vaniljstång
- Soza Cold (om man vill göra skum)
Drinken:
- 6 cl vit rom
- 3 msk rabarberpure
- 2 cl limejuice
- 2 cl vaniljsockerlag (alt. vaniljsockerlagsskum på toppen som sedan rörs ned i drinken)
- (riven kanelstång)
Gör så här
Rabarberpuren:
- Skiva rabarberna och ha ned i en kastrull med vatten och socker.
- Låt koka upp och sedan sjuda i ca 10-15 minuter till rabarbern helt löst upp sig.
- Mixa hela blandningen helt slät och kör sedan genom en sil så att eventuella rester av skal försvinner.
- Låt svalna.
Vaniljsockerlag:
- Dela vaniljstången på längden. Skrapa ur och koka sedan upp all stång och frön med socker och vatten. När allt är upplöst silar jag av vaniljen. Låt kallna. (Här kan man stanna om man inte vill göra skum).
- Med en stavmixer kör jag sedan 2 dl sockerlag med ca 17,5 g Soza cold (emulgeringsmedel). När allt pulver är utblandat slår jag över det i en sifon, trycker i en gräddpatron och skakar om. Jag trycker sedan i ytterligare en patron, skakar om och låter vila i kyl i minst en timme.
Drinken:
- Blanda vodka, limejuice och rabarberpuré i en shaker. Gör man inte skum slår man även ned sockerlagen. Blanda runt och tillsätt sedan is.
- Skaka ordentligt och sila upp i ett glas. Har man gjort skum och ännu inte haft i sockerlagen är det dags att toppa den nu.
- (För lite rabarberpajskänsla river jag ibland lite kanel över toppen, framförallt när jag gör den med skumtopp. Kanelen bryter av på ett trevligt sätt och dessutom blir det skitsnyggt mot det vita skummet).