Rökt rådjurshjärta med syrad pepparrotsgrädde på rågbröd – om att ta in det vilda i salongerna

REKLAM – ETT INLÄGG I SAMARBETE MED BRADLEY SMOKER
Rökning förknippas ofta med att laga mat ute i naturen. Det är kanske inte så konstigt, den som ställer upp ett rökskåp hemma i köket kommer snart erfara att rökning bäst sker i en mer ventilerad miljö. Jag tänker på fiskaren som stiger upp ur älven, tänder en brasa och tar sig en kopp kokkaffe medan den nyrensade fångsten går mot gyllene i röken. Jag ser jägaren som tar en paus i ripjakten och fiskar upp en bit rökt älgtunga ur ryggsäcken och sen kastar en bit åt den apporterande settern. En av mina bästa barndomsminnen är den rökta abborren som njöts i sällskap med familj, mor- och farföräldrar nere vid Umeälvens strand. Den egentligen ganska enkla matfisken smakade gudomligt efter bara tjugo minuter i den enklare lådröken med alspån och ene.

Samtidigt som det är vackert med den nästan nostalgiska kopplingen till det liv vi levde för hundratals år sedan, när saker behövde rökas för att konserveras, riskerar det att begränsa oss. När kopplingen till det rustika naturlivet blir för stark utnyttjar vi inte rökens fulla potential. Det gör det svårt att tänka nytt. Rökt mat kan passa lika bra i de finare salongerna, på den högklackade middagsbjudningen eller varför inte som idag – som snittar på en champagnebjudning. Det rökta behöver inte bara vara en trådig souvas som bollas runt lägerelden mellan medelålders gore tex-soldater med orangea slag runt mössor och hattar.

Det är när jag presenterar dagens tilltugg som jag inser hur stark kopplingen är. Jag ville komma ifrån det där med skog och vildmark men råkade ändå få med mig viltet in till bjudningen. Till mingelkvällen serveras det smörstekt rågbröd med rökt rådjurshjärta och nyriven pepparrot i syrad grädde med gräslök. Det där med rökning och vildmark sitter tydligen djupare rotat än vad jag trott. Samtidigt var det inte nödvändigt att just komma ifrån älgen, hjorten eller rödingen. Jag ville bara få in det på bordet med den vita linneduken och de fotade kristallglasen…

Detta inlägg är skrivet på uppdrag av bradleysmoker.se. Ekonomisk ersättning har utgått.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.