Shortribs, smör, peppar och salt

Plötsligt dundrar vi in mot helgen igen. Det går galet fort nu. Det är nästan så man blir lite orolig. Hit med vårkänslorna! Ett klart vårtecken är längtan efter att få laga mat. Ett kvitto på detta sug är då man på måndagen handlar middag till tisdagen. När man sedan på tisdagen åter handlar mat till samma kväll och inser misstaget först när man kommer hem kan det bli problem. I varje fall om de två middagsidéerna konkurrerar med varandra och är jämbördiga. Jag klagar inte, utan är högst medveten om vilken typ av problem detta är.
En helt annan grej, ni får skratta åt mig nu. Jag har i veckan lärt mig ett nytt ord – mansplain. Jag befarar att jag i vissa situationer är ganska bra på det. Det är inte en bra egenskap. Jag vet inte om det ännu har noterats av andra? Tyvärr är det nog så. Igenkänningsfaktorn slog i varje fall i taket och jag lovar att försöka bättra mig. Hur som helst gillar jag ordet. Väldigt spot on. Tyvärr. Åtminstone har jag självinsikt nog att inte bara vifta bort det. Dagen man slutar reflektera över sig själv är det kört, även om det ligger i sakens natur att vi i det ögonblicket inte längre ser det som ett problem. Nåja, vi har alla saker vi behöver jobba på. Jag är i varje fall en ganska ödmjuk person, även om det kan uppfattas som det motsatta att just påstå det.
Något som får mig att känna ren ödmjukhet är en bra köttbit från en gård jag själv besökt. Ikväll är det dags. Dagens styckdetalj är ett typexempel på hur delar från samma djur kan smaka så olika. Har jag möjlighet så väljer jag denna bit framför filé varje gång. Jag vill helst inte förkoka den, att det är ett förhållandevis grovt och segt kött stör mig inte alls. Jag får tunnelseende och känner bara smaken, köttet närmast benen och den smörgula fettkappan som omsluter. Köttet som jag möter i drömmar är ”shortribs” av nöt. Tillåter vädret grillar jag dem, annars åker de in i ugnen på hög temperatur så att ytan blir alldeles krispig. De enda kryddorna som behövs är påpenslat smör, peppar och flingsalt. Som högst serverar jag en klick béarnaisesmör och några tomater som har fått gå intill. Ibland behövs det inte mer för att skapa matmagi.

Shortribs i ugn – recept 2 personer
2 rader shortribs av nöt
smör
salt
peppar

Dela ribsen mellan varje ben, pensla med smör och bränn på i ugn på varmluftgrill i 225 grader i knappt 30 minuter. Servera med salt och peppar.

shortribs

shortribs

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.