Slätvar meunière – att kalasa med måtta

För att finansiera mina lite dyrare matutsvävningar måste även en köksglidare som jag gå ner på sparlåga emellanåt. Jag tvingas arbeta. På riktigt. Under vardagarna säljer jag min kompetens, alltså den som inte har med matlagning att göra. Jag kastar pärlor och lever ett hårt liv.
Efter att ha blivit bjuden på helgens samtliga tre middagar, efter att i måndags ha tvingats äta rostbiffsallad med gamla briekanter och efter att igår endast ha bränt på en alldeles för liten bit tunnskurna revbensspjäll, finns det nu utrymme att börja unna sig igen. Matkontot kanske inte står på plus, har det någonsin? Efter en snabbtitt i kalendern kan jag dock konstatera att vi redan är en bra bit in i mars och april månads matbudget står ännu orörd. Strongt! Detta faktum måste uppmärksammas, belönas och får inte gå ofirat förbi. Inte nödvändigtvis behöver det gå till överdrift, kalasandet bör ske med måtta. Bara en enkel slätvar meunière. För en man som jag räcker slätvar meunière gott. En onsdag. Med kanske en av de bästa utav fiskar, smör, mandelpotatis, en försiktig skiva citron och någon dillkvist kan man nå oanade höjder. Eftersom det är lillördag ska jag även unna mig att fantisera om en kall skummig god ljus fin öl. På vardagar bör man hålla det enkelt. Inte sväva ut.
Denna rätt går utmärkt att laga även med andra plattfiskar så som sjötunga, bergtunga, rödtunga eller varför inte piggvar. Tänk dock på att fisken gärna ska få plats i pannan. Låt mig erinra om just sjötungans idé, skapad med dess kött, smak och konsistens. En fisk som endast behöver beskrivas med ett ord – enastående. Har jag hört.

Slätvar meunière – recept 3 personer
3 hela , urtagna slätvarar
2 dl vetemjöl
9-12 mandelpotatisar
250 g smör
rapsolja
dill på kvist
citron
riven pepparrot
peppar & salt

Be fiskhandlaren ta ur slätvararna. Det är enklare så.
Sätt ugnen på låg temperarur. Gärna så lågt som drygt 70 grader C om möjligt. Fisken ska endast hållas varm i ett senare skede.
Skala potatisen och sätt på vatten. Potatisen kan kokas, men bör helst ångkokas. Det är en enorm skillnad. På hedersord.
Salta och peppra slätvararna. Vänd sedan dessa i mjölet. Slå av överflödigt mjöl och lägg åt sidan. Stek på de hela slätvararna i mängder med smör och lite rapsolja, med den tjockaste sidan nedåt. Ös hela tiden med smöret ifrån botten av pannan. Smöret ska gärna skumma sig. Vänd efter några minuter och låt gå någon sista minut på motstående sida. Pressa eventuellt lite citron över fisken. Lägg sedan in i ugnen på en långpanna en efter en tills dess att potatisen är färdig. Att stjärtfenan nästan vill lossna är ett ganska bra tecken på att fisken är färdig. När slätvararna steks färdigt, sila av det stekta smöret och gör ren pannan. Ha sedan tillbaka det silade smöret i pannan tillsammans med ytterligare lite nytt smör. Värm upp och servera i en lite skål bredvid fisken vid servering. Riv över lite pepparrot och uppmana gästerna att salta efter smak.
slätvar meunière

En kommentar Skriv kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.