Småfrallor – enkelt frukostbröd

Jag är väl inte den mest lysande stjärnan på bagarhimlen och kommer antagligen aldrig att bli. Min fördel är istället att jag verkligen älskar bröd. Det är med brödet jag faller.
Idag tänkte jag offra mig, stöka till lite och mjöla ner köket ordentligt. Eller helst inte, det är just avskyn av mjöldamm som gör att jag inte bakar särskilt ofta. Vi har en bakmaskin, som gör sig jättebra i skåpet. Den står bra där, att baka bröd är den inte särskilt bra på. Kan ord som ”testvinnare”, ”köksrevolution”, ”…för brödälskare” bara ha varit ett försäljningsknep?  Ok, den är inte helt sämst, den sprider en underbar doft i huset de få gånger den används. Att man sedan hellre tar och skivar upp lite av det köpta brödet som ligger intill maskinen kanske inte var tanken? Tur att mjöl är billigt. Jo, förresten. Man kan göra sylt i den också, har jag läst. Personligen har jag aldrig provat, men kanske inom något år eller tre? Det får bli nästa gång jag får ett syltbegär, ett sådant där begär som kommer över en ibland. Aldrig. Här hemma har det försiktigt viskats om att göra sig av med bakmaskinen. Inte en chans säger jag. Att skiljas från en köksmaskin kan man bara göras ett ojämnt skottår och under förutsättning att maskinen ersätts med två nya. Jag är inte där än.
Idag har jag köpt ett bra te och lite senare ikväll när familjen åter är samlad, tänkte jag att vi skulle slå oss ner framför TV:n, ta fram smör, mjölk och te, lite mildare pålägg, marmelad och mina nybackade småfrallor. Hade jag haft en rökrock och filttofflor hade de också åkt fram. Ikväll blir det nybakat bröd på riktigt. Njut Karlstein, imorgon är de torra!

Småfrallor – recept 40-45 st
1 L fingervarmt vatten
100 g (dvs. två paket) färsk jäst
4 msk olivolja
3-4 tsk salt
2,6 L vetemjöl special
(2 ägg, 5 msk vallmofrön)

Lös upp jästen med det fingervarma vattnet i en stor bunke. Blanda sedan ut saltet med mjölet. Jag har fått för mig att det är större risk att saltet tar död på jästbakterierna om man slår det direkt i vattnet med jästen. Blanda sedan mjölet med vätskan lite i taget. Kör man allt i en maskin är det inte lika noga, det blandas ändå. Kör degen i ca 8 minuter. Arbetar man degen för hand, bör man nog räkna med det dubbla. Att arbeta degen är viktigt och bidrar till en lyckad jäsning.
Låt sedan degen jäsa under handduk till ungefär dubbel storlek, det tar ca 30 minuter.

Stjälp ur degen på mjölat bakbord och arbeta med den i någon minut. Dela degen i fyra delar, rulla ut varje del och dela i tio bitar. Låt sedan småfrallorna jäsa på plåtar med bakplåtspapper under handduk i ytterligare 40 minuter. Med en blomspruta fuktar jag mina småfrallor med vatten innan gräddning. Ytterligare ett tips är att ställa in en ugnsform med vatten i botten av ugnen. Ytan blir krispigare då. Vill man väldigt gärna ha en vacker färg kan man pensla bröden med uppvispat ägg. Speciella dagar har jag även vallmofrön på mina småfrallor. När jag bakar är det alltid en speciell dag. Redan som liten var jag svag för ”kanonkulor”.
Grädda småfrallorna i ca 12-15 minuter i 220 grader varmluft. Ta ut och låt svalna på ett galler utan bakduk. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.