Som vanligt när middagsidéer saknas slår jag upp mina Culinariaböcker. Jag har tre stycken. De behandlar Italien, Frankrike och Spanien. Idag föll valet på den sistnämnda. (Den som tar upp den amerikanska maten saknar jag fortfarande. Se detta inlägg som en efterlysning. Hittelön utlovas). Jag kom ungefär som vanligt till sida nummer åttiotvå. Den första av sidor som tar upp allt om tapas och hela kulturen omkring, lite historia och olika varianter av tapas beroende på region. Tapas. Jag fullkomligt älskar idén med de små rätterna. Vad är bättre än plockmat, något gott att dricka och trevligt sällskap? En återkommande fråga är vad jag ska dricka till. En kall öl, ett rött riojavin eller sherry? Jag nöjer mig med de två förstnämnda. Vissa rätter passar bra med vin, medan andra kräver sin öl. Sherry var helt rätt någon gång förra århundradet. Jag är glad att det är över.
Himla trist det här med Coronan förresten. Den är slut. Tokslut. Mest hela sommaren. Tydligen beror bristen på flaskbrist. Kan man beställa på fat? Snälla. Kan någon vänlig mexikan skicka mig ett fat? Maila, så skickar jag adressuppgifter.
Annars lunkar semestern på som den ska och idag är faktiskt den första riktiga sommardagen sedan den inleddes. Vi får hålla tummarna att det går åt rätt håll nu.
Vilka tapas blir det då. Jo, jag hade tänkt mig några ganska enkla sådana, det behövs inte så mycket. Vi håller kvällens middag fri från utsvävningar. Jag inleder med papas bravas. Egentligen bara friterad potatis, med den ”kanske inte så bara”, klassiska mojo rojon. Riktigt bra. Sedan går vi vidare med det kallskurna. Det blir serranoskinka, lite chorizo och några andra spanska charkuterier. Det kallskurna är bra för att lugna vår iver medan den heta oljan som tidigare rymde potatisen nu har fullt upp med att tillaga champinjonerna i vitlök. Tillsammans med bröd och lite oliver håller det oss lugna.
Slutligen avslutar jag arbetet vid hällen med att tillaga kycklingen. Medan stekhällen stånkar på, sitter vi nöjda bredvid, plockar åt oss vartefter och bara njuter.
Nu är frågan, ska man öppna upp dörren i planket, kasta olivkärnor på förbipasserande och kanske kränga lite tapas ?
-Älskling, ta en sväng i duschen, fram med stassen och sätt upp håret i knut. Jag har en idé.
Mojo rojo – recept 4-6 personer
4 röda snackspaprikor
1/2 dl olivolja
1 röd chilifrukt
4 vitlöksklyftor
5 körsbärstomater
1 msk tomatpuré
1 msk ättika
1 msk spiskummin
lite pressad citronjuice
Svartpeppar & salt
(ev. lite strösocker eller honung efter smak)
Samtliga ingredienser blandas samman länge och väl i en mixer.
Papas bravas – recept 4 personer
16 små potatisar (skivade i ca 5mm tjocka skivor inkl. skal)
1,5 L rapsolja (att fritera i)
4 hela vitlöksklyftor
2 msk flingsalt
Skiva potatisen. Värm upp oljan till 180 grader och fritera potatis och vitlök till dess att potatisen är gyllenbrun och knaprig men ändå mjuk på insidan. Ta upp vitlöken en stund innan potatisen så att den inte blir för vidbränd. Det ger oljan en bitter smak och den ska ju återanvändas till champinjoner och kyckling. Servera med mojo rojo.
Champinjoner i vitlök – 4 personer
200 g ekologiska champinjoner (färska hela)
3 hela vitlöksklyftor
1 klyfta citron att pressa över
salt och peppar
koriander
Fritera champinjonerna och vitlöken i samma olja som potatisen ovan. Champinjonerna borde vara färdiga efter ca 2-3 minuter. Smaka gärna av, ibland blir det bättre om de får gå en stund extra. Salta och peppra och servera med citronklyfta och färsk koriander.
Kyckling i vitlök – pollo al ajillo – recept 4 personer
2 L vatten
1 dl salt
0,5 dl socker
1 citron (saften)
2 kycklingfiléer (skuren i kuber om ca 2,5 cm)
4 vitlöksklyftor (denna gång struntar jag i dessa då olja redan innehåller så mycket vitlök)
1 röd chilifrukt (skuren i tora bitar)
klyftad citron att pressa över kycklingen vid bordet
grovt skuren koriander
Blanda vatten, salt, socker och citronsaft. Lös upp. Låt sedan kycklingkuberna vila i denna lag i drygt en timme. Gärna längre. Dock ej längre än 3 timmar. Ta upp, skölj av och torka av ordentligt. Bitarna ska ned i het olja och måste då vara helt torra för att inte oljan ska bli orolig.
Skär chilin i några bitar, behåll kärnorna.
Fritera sedan kycklingen och chilin i samma olja som vi använt tidigare. Ta upp efter ca 4 minuter. Skär en bit på mitten för att kontrollera att kycklingen är helt genomstekt. Lägg upp, pressa citronsaft över. Salta och peppra efter smak. Ibland får jag för mig att skvätta lite torrt vitt vin över, men det är absolut inte nödvändigt.