The Ugly Duckling – fredagsdrinken

Nu gör det nästan ont. Tänk att kanske en av de skarpaste drinkarna man kan servera en dekadent dag i solen egentligen är en grogg. Snopet! Drinken, som ofta serveras på eftermiddagar till törstiga heta gäster och som har en halveringstid på ungefär 10 sekunder, har visat sig inte vara en cocktail. En icke officiellt erkänd definition av cocktail är att den innehåller minst tre ingredienser. Is ej inräknat. Innehåller drinken enbart två ingredienser är den att betrakta som en grogg. Hur gott det än är med Campari, krossad is och nypressad grapefruktjuice så förtar groggstämpeln. Hur har en sådan kunnat nästla sig in helt obemärkt? Groggande är ju inte något vi sysslar med. Det är för häxor. Att helt avpolitera och göra avkall har jag dock inte en tanke på. Campari med juice måste förfinas.

Campari, vare sig man gillar det eller inte, hör hemma i var pronomens barskåp. Det spelar ingen roll om man inte ids, kan med, tål eller har fått för sig att ogilla de fantastiskt bittra tonerna av malört och blodapelsin. Campari ska alltid finnas att tillgå. Ute, hemma, på landet, på tåget eller på flyget. Punkt. Dessutom är flaskan vrålklassisk. Loggan, etiketten och de serveringsförslag som närmast broderats i gyllene skrivstil på vacker ljusgulbeige bakgrund – vackert. Sist, men inte minst, den djupröda färgen som genom det vita glaset lyser lika skarpt som en vedkase i midnattens Midgård. Ja, hela uppenbarelsen av Camparipjäsen, gärna i volymen 1L, är något som man kan inreda och dekorera med. Som en dryckernas Brillo-box. Inte ens en helböj Medvind, skeppet med vajande röd vimpel, har mer dryckeshistoria i sig. På en fiktiv scen där Campari är vackert som en monumental Rachmaninov, påminner Explorer mer om ”Blinka lilla stjärna” framförd på glappande mungiga. (Motsträviga tankar om det påståendet tas med största nyfikenhet och förväntan emot i kommentarerna nedan.)

För att göra en svan av en anka adderar jag en skvätt bra gin, sockerlag på rosmarin och apelsinskal, citron samt en kvist pårökt rosmarin att garnera glaset med. Sen har vi det. Fortfarande lika läskande som en grogg, men gediget mer potent och nu hela tre ingredienser bort ifrån groggträsket. Då återstår bara att finna ett namn också. Vad sägs om The Ugly Duckling – groggen som blev en cocktail?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.