Vodka vulgaris – fredagsdrinken

Det var i grevens tid. De sjunger verkligen på sista versen. Annars brukar de vara lagom att plocka precis någon vecka innan skolavslutningen. Helst ska de vara så där fuktigt klibbiga av nektar att man får slåss med humlor och bin för att komma åt dem. Jag talar förstås om syren – syringa vulgaris. Den viktigaste ingrediensen i dagens fredagsdrink.

Smaken av syren tilltalar mig. Förutom det uppenbara, att den smakar som den doftar, är det den lätt parfymiga touchen som gör sig extra bra i en kort stark drink. Med lite citron trivs den riktigt bra i en slät skvätt vodka. Sen är det ju alltid något speciellt med att bara stiga utanför ytterdörren och finna ingredienser också. Då vår egen syren var något för överblommad fick grannen bidra med några av sina. Jo, visserligen är han inte så medveten om att jag lånade lite från hans kvist, men Gösta är en hyvens karl och skulle förstå min tanke med att pynta finvodka med vackert lila syren. För den goda sakens skull.

Om klockan i skrivande stund hade visat på en något mer respektabel tid för ett järn hade jag gärna knackat på och bjudit på ett glas.

Men då vi precis passerat frukost och jag snart ska bege mig, får det bli en annan gång. Om vi ställer till med vårfest som vi brukar i början av juni är det inte omöjligt att det finns en skvätt över. Då ska jag röra ihop en åt dig.

Nej, dags att packa vidare. I eftermiddag flyger vi mot Umeå. Det blir tredje året i rad som vi spenderar sista helgen i maj däruppe. Ok, vi missade ett år, men jag är inte så nogräknad. Jag tar för givet att björkarnas stad ställer upp med lika fint väder som vanligt. Ha en bra helg nu!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.