Vodkaflamberad lax och haullomi med friterad jordärtskocksrisotto

Hur landar man snabbast inför en ledighet då man stressat runt bland andra storhelgshandlare? Man släpper kassarna, plockar in i kylen och tar sig ett stort glas vin. Helst ett sådant där gigantiskt av blomvasstorlek som man kunde köpas i tvåpack i början av detta millennium. Musiken sätts på och sedan börjar man laga mat. Proceduren är enkel och alltid densamma. Musikvalet ska spegla matens ursprung. Lagar man fransk mat så åker den imaginära Chapeau-Claquen på, medan högtalarna kastar ut toner av Chanson réaliste. Jag bara älskar att skråla på låtsasfranska. Är man ensam hemma har man dessutom råd att ta ut svängarna lite mer. Framförallt finns det då utrymme att gå lite högre i tonerna. Igår föll valet av förklarliga skäl på italiensk musik.
Eftermiddagen förvandlades till en underbar historia. Jag stod själv vid min spis och förberedde risotton som behövde kallna och sätta sig innan jag kunde fortsätta med den sista tvisten. Jag hade gärna sett mig själv i uteköket, men induktionsplattan i uterummet har gett upp, varför jag blev fast inne. Lite synd när solen äntligen och helt osannolikt tittade fram.
Middagen var från början en beställning från min fru. För några år sedan på en semester bjöds Sofia på vodkaflamberad lax med en inhemsk ost. Hur svårt kan det vara att återskapa den rätten tänkte jag? Jag smakade visserligen aldrig på rätten och minns heller inte hur den såg ut. Hur som helst. Genom att baka en lågtempererad lax och samtidigt ha en friterad jordärtskocksrisotto som hemlig gäst var jag aldrig ens orolig att jag inte skulle kunna matcha originalet. Som alternativ till sås lät jag en gräddsjuden bladspenat få pryda botten av tallrikarna. Resten är nu historia.

Vodkaflamberad lax och haullomi med friterad jordärtskocksrisotto – recept 4 personer
800 g färsk lax
0,75 dl vodka
Risotto enligt originalrecept
1,5 dl skalad och riven jordärtskocka
1 dl vetemjöl
2 ägg
3 dl ströbröd
2 L rapsolja till fritering
250 g bladspenat
2 schalottenlökar (hackad)
2 vitlöksklyftor (hackad)
5 dl grädde
3 msk koncentrerad kycklingfond
1,5 dl vatten

Gör risotton enligt originalreceptet på paketet. Recept finns även här. Tillsammans med löken i början av tillagningen tillsätter jag den rivna jordärtskockan. Mot slutet innan parmesanen tillsätter jag även lite bladspenat. Jag tycker det blir trevligt med lite grönt. När risotton är färdig drar jag av den och låter den kallna. Ett tips är egentligen att förbereda risotton redan dagen innan och förvara den i kyl under natten.
Förbered laxen. Jag skär ut de tjockaste delarna av laxfilén. Egentligen blir det att jag får ut fyra bitar av filén efter att jag klyvt den först på längden och sedan en gång på tvären. De tunnare buksidorna som då blir över kan man göra soppa på. Rulla in varje laxbit i gladpack och låt vila på bänken.
Stek den hackade schalottenlöken och vitlöken lätt. Tillsätt den koncentrerade kycklingfonden och en skvätt vatten. Låt nästan allt koka bort. Tillsätt sedan vispgrädden och låt reducera till önskad konsistens. Mot slutet sänker jag värmen och lägger ned bladspenaten. Låt sedan bara stå vid sidan och värm upp lätt innan servering.
Baka laxen i ugn i 80 grader varmluft under ca 20 minuter.
Gör under tiden bollar av den nu lite stela risotton. Denna gång gjorde jag så pass stora bollar att det räckte med en per person. Rulla först i vetemjöl, sedan uppvispat ägg och sist ströbröd. Lägg åt sidan.
Stek halloumin i stora kuber tills ytan är vacker. Ett snyggt knep är att steka osten lite hårdare på två sidor. Jag tycker att det blir både godare och snyggare på det viset.
Ta ut laxen ur plastfolien kasta ner i samma panna som osten. Värm upp, tillsätt vodkan och flambera. Kasta sedan in hela pannan i den fortfarande lätt varma ugnen.
Fritera bollarna med risotto i 180 grader tills ytan fått fin färg.
Dela kloten vid servering.

vodkaflamberad lax

vodkaflamberad lax

vodkaflamberad lax

vodkaflamberad lax

vodkaflamberad lax

Thomas Karlstein

4 kommentarer Skriv kommentar

 1. Lillemor Edberg-Olsson skriver:

  Har testat och det smakade himmelskt!! Beslutade dock att din halva ”kron” och halva ”jord” blev en hela ”skalad” jord!! Det är en ganska stor skillnad mellan kronärtskocka och jordärtskocka och är man lite ”kockminded” så ska man inte göra det misstaget. Vi tror att det ska vara jordärtskocka därför att man skalar inte en kronärtskocka utan man ansar den (möjligtvis). Vi är inga laxälskare men detta var en rätt som vi kommer att behålla som en favorit och bjuda på!! Alla smaker gifte sig!

  1. Thomas skriver:

   Ursäkta sent svar. Vad roligt att ni gillade rätten. Och ja, det ska vara jordärtskocka. Även om bilden är tydlig för mig om vad som är vad, blandar jag ofta ihop dem i text. En av mina få brister. 😉
   Jag är inte heller någon laxdyrkare, men denna gång blev den över förväntan. Ska gå in och korrigera texten vid tillfälle. Ha det bra! /T

 2. Josefine skriver:

  Hej!
  Vi är ett gäng som brukar laga mat tillsammans, fördelat på en rätt per par och nästa gång ska maken och jag stå för huvudrätten på temat Flamberat.
  Detta recept låter jättespännande, men jag blir lite förvirrad (kanske inte är tillräckligt ”kockig” för att förstå något som är uppenbart) då du har skrivit att man ska
  – Rulla in varje laxbit i gladpack och låt vila
  – Baka laxen i ugn i 80 grader varmluft
  – Ta ut laxen ur plastfolien kasta ner i samma panna som osten
  Är detta inte vanlig gladpack, utan någonting man kan värma till 80 grader?!?! Jag tänker att plasten skulle smälta fast i fisken, vilket låter mindre gott…
  Hoppas på svar så att vi kan klura ut hur vi ska lyckas med denna maträtt på bästa sätt 😀
  Vänliga hälsningar
  Josefine

  1. Thomas skriver:

   Hej!
   Det brukar stå på plastfolien/gladpacken vilken temperatur den klarar. Ofta klarar den upp till runt 100 grader om jag inte minns fel. Jag har för mig att jag skrev just märket ”gladpack” av den anledningen, men kolla gärna på förpackningen så att ni kan vara helt säkra.
   Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.