Wokad biff med smak av chili lime koriander och kokos

Jag fick en ny leksak igår. En wokpanna i kolstål. Den har samma egenskaper som gjutjärn men är något tunnare och därför lite mindre tung än gjutjärnstung. Marginellt. Hur som helst, nya leksaker innebär att jag får leka. Laga mat skulle andra kalla det. Med sommarens grundkurs i asiatisk matlagning som jag fick i Finland av Chen Åkerman i bakhuvudet, var det första gången som jag blandade in kål i en wok. Gör man rätt blir kålen fantastisk. Gör man fel…
Wokad biff med smak av chili lime koriander och kokos går till så här.
Kålen steks i smör och riven ingefära. Om kålen steks på hög värme under kortare tid så hinner man få lite färg samtidigt som spänsten finns kvar. Man kan se att kålen nästan börjar kandera något genom att en glansig hinna bildas. Missförstå mig inte, kålen ska fortfarande ha det grönvitaktiga-gå-mot-det-genomskinliga-med lite färg i hörnen-stuket. Det är ingen kålpudding vi talar om. Kålen läggs åt sidan i en karott som rymmer mer än kål.
Efter att ha snabbmarinerat den strimlade biffen i hackad inlagd koriander, lime, chili, vitlök och olja, steks den på häftigt. Några limeklyftor åkte också ner. Jag stekte på köttet i omgångar för att det snabbt ska få färg och inte koka i pannan. Ett lock med mindre diameter än pannans överkant ökar värmen väsentligt och kommer närmare köttet. På detta sätt hinner inte så mycket kondens bildas eftersom ångan aldrig hinner kylas av. Köttet får heller ingen ursäkt att koka. Spisen ser på detta sätt inte lika mycket ut som ett slagfält efteråt, då det mesta utav stänket blir kvar i pannan. Överstek inte, bara hastigt och hett. Köttet kommer att få mer värme senare. Lägg åt sidan tillsammans med kålen.
Sedan steker jag på röd paprika och några grovt hackade chilifrukter i såg hög värme som pannan klarar. Lägger man på locket igen och använder endast lite olja, så behåller man röken (!) i pannan vilket gör att paprikan får en något rökt, grillad smak. Köksfönstret bör öppnas i förväg. Tippa av bland det andra.
Nu till de sista ingredienserna. Stek finhackad lök tills det blir glansigt i smör. Tillsätt någon matsked kalv- eller grönsaksfond. När löken har mjuknat utan att få färg blanda samman allting och häll på några deciliter kokosmjölk. Ta av direkt när det börjar småbubbla. Servera med ris eller nudlar.
Precis som alltid när jag tror att jag ska laga kinesiskt så blir det thai, men med lime och kokos bland ingredienserna så är det väl inte så konstigt heller. Jag som alltid menat att kokos inte har i mat att göra. Så fort jag kommer iväg till den där tillsynes otillgängliga kinabutiken som jag aldrig har vägarna förbi, så ska jag ta tag i de kinesiska recepten jag fick med mig från i somras. Idag kom jag halvvägs. Jag får väl skylla på att wokpannan måste stekas in innan jag går på den riktiga ”ching-pling”-maten. Känn på ord som tree ear mushroom, Sichuan, Jiaozi eller Dim sum.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.