Picklad rödlök

Japp. Väl hemma efter jobbet är det fortfarande ljust ute. Inspirationen till att laga mat tar fart igen. Nu gäller det att bara glida med. Under vinterhalvåret kämpar jag ständigt på vardagar emot att köpa god take away. Jag har alldeles för lätt att tycka synd om mig själv och slinka ned i soffan framför en streamad serie. Att se nästa och nästa. Det är inte synd om mig, men då ljuset kommer behöver jag inte kämpa längre. Kriget är över och jag kan bara vara igen. Idéerna kommer av sig själv. Det låter kanske cyniskt för riktigt så hemsk är inte tillvaron däremellan solen, men det är ändå lätt att fastna i något slags negativt mönster när allt bara är svart.
Ikväll förbereder jag inför helgen. Vi ska ha minisläktträff här hemma. Sofias föräldrar och syskon stannar över. Då de knappast förväntar sig torskblock med pizzatäcke, har jag redan börjat lira lite med maten. Idag förbereder jag en picklad rödlök som ska finna sin rätt ovanpå en liten klick smetana och en större klick löjrom.
Att göra picklad rödlök är otroligt enkelt. Jag tycker den blir bäst efter några dagar, medan andra gör slag i saken och använder den omedelbart. Picklad rödlök fungerar bra till fisk, på den lyxigare hamburgaren och på smörgås med en grov leverpastej. Jag skulle till och med bli förvånad om jag inte skulle kunna trolla ned den i en fredagsdrink eller som topping på en vaniljglass? Nu kanske jag gick lite över gränsen, men picklad rödlök är så vackert och gott att det är svårt att inte skena iväg. Jag får ta drinken som en framtida utmaning.
Den inlagda rödlöken följer ett enkelt recept. Precis som många  andra matbloggare och kockar gör jag en simpel 3-2-1-lag med den enda skillnaden att min är lite godare. Inte mycket, men det räcker för att känna skillnaden. Har ni väl provat den här, kommer ni aldrig göra någon annan.

Picklad rödlök – recept
3 dl vatten
2 dl socker
1 dl ättika (12%)
15 korianderfrön (hela)
3 rödlökar

Koka upp vatten, socker och ättika. Rör om tills sockret är helt löst. Låt svalna. När lagen är ljummen, slå den över den skivade löken. Låt sedan svalna helt. Lägg gärna över i fina mormorsburkar med orange gummipackning och förvara kylt. Efter ett dygn eller två har löken fått en underbar färg och smak. Servera till något gott. Som med allt är det detaljerna som gör det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.