Pepin cocktail – fredagsdrinken

Det kan antas att det på nätet inte borde vara svårt att finna inspiration till fredagsdrinken. Helt enkelt är det dock inte. Att hitta goda drinkar är extra svårt. Vidare blir drinkar man själv minns som goda, drinkar man kanske druckit vid ett särskilt tillfälle, ej heller desamma när man gör dem hemma. Situationen, tillfället eller miljön omkring saknas.
När jag vill skapa en ny drink har jag lärt mig att inte tänka i olika spritsorter. Åtminstone inte till en början. Då låser jag mig. Tänk istället smaker. Ibland tar jag en efterrätt till hjälp för att få idéer. När man har smakerna klara för sig kan man gå över och tänka sprit för att komma så nära idén som möjligt. Hot liquid pie är ett typexempel, här ville jag ha en värmande vinterdrink som smakade äppelpaj. Resultatet blev grymt. Prova den gärna.
På Youtube finns många drinkklipp, tyvärr är de drinkarna ofta roligare än vad de är goda. Av förklarliga skäl. Spex och visibilitet gör sig onekligen bättre i videoformat än vad en smak gör. Roligt är ju kul, men gott är alltid godare. Jag letar vidare…
Efter någon timme i soffan med mobilen så slår det mig. Open/Closed i Umeå är ju fenomenala på drinkar. Här borde man kunna finna inspiration. Deras koncept som ger gästen en känsla av exklusivitet är genialiskt. Tänk bara att sitta ned ovan det coolaste golvet, njuta en välarbetad drink samtidigt som en makalös berättelse om drinkens uppkomst och idé rullas ut av den personliga bartendern. Här dricker man en historia man aldrig tidigare hört och man gör det mitt ibland diskar och hyllor av delikatesser och premiumråvaror. Efter några drinkar vill jag köpa med mig hela butiken hem. Finns här en baktanke?
I mitt fortsatta sökande finner jag svartvita drinkflyers från O/C på Instagram. Problemet är bara att de, likt alla hippare ställen, i sina ständigt föränderliga drinkmenyer endast upplyser om smak och doft. I undantagsfall hittar jag en spritsort. Jag gillar upplägget när jag sitter där på barstolen, men det gör inte direkt drinkarna enkla att återskapa hemma. Jag tänker att livet inte är enkelt. Helt ok för mig, jag förstår om ni vill hålla lite på hemligheterna. Sedan minns jag. Vann inte snubben där någon stor drinktävling? Vad hette han? Han med skägget som jag aldrig blev serverad av? Man har skrivit spaltmeter om honom och såvida den intervjuande journalisten inte begått tjänstefel, måste det ju finnas en historia om en vinnardrink  publicerad med recept någonstans ? Till slut finner jag det. Ett vinnande recept.
Kvällens fredagsdrink har jag inte alls kommit på själv. Upphovsmannen heter Emil Seth Åreng. Jag snor den rakt av, bryr mig knappt om att modifiera den eller att på något annat sätt ge den min egen prägel. Jag tror alldeles för mycket på den här Pepin Cocktail för att gå in och mix(tr)a. Dessutom bör man ha provat ett original innan man försöker sig på en variation. Det är ödmjukare så.

Pepin Cocktail – recept
5-6 cl Bacardi Gold
2 cl Lönnsirap
2 cl Limejuice
majsskum*
zest av torkad majskolv

Skaka rom, lönnsirap och limejuice med is. Sila över i ett whiskyglas med is. Toppa med majsskummet och zestad torkad majskolv.

*Majsskummet förbereder jag kvällen innan.
Koka upp 1L vatten och 1 kg socker tillsammans med den hela majskolven. Låt sedan sjuda på medelvärme i cirka en timme. Då alla vändningsförsök av majskolven misslyckas öser jag den istället emellanåt.
Lyft sedan ur majskolven och sila av sockerlagen. Tillsätt 1,5 gelatinblad och rör om. Låt svalna något. Slå sedan ned 0,5L av blandningen i en sifon. Tryck i två gräddpatroner och låt sedan allt bli kallt i kylen. Skaka gärna om sifonen några gånger under tiden. När blandningen är helt kall är den klar att användas.
Majskolven som sjudit med i lagen torkas på galler i 60 grader, i 24h i varmluftsugn. Jag lägger en tunn grytlapp mellan ugn och lucka för att få lite ombyte på luften. Den torkade majskolven blir magiskt vacker. Zestad över drinken påminner den lite om bladguld.

Pepin cocktail

Pepin cocktail

pepin cocktail

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.