Aquavit, äpple, citron och dill – fredagsdrinken

Veckans pinsammaste ögonblick måste ha varit när Sofias jobb ringer mitt jobb och undrar om de har hört något från oss:

-”Nä, det har vi faktiskt inte. Inte ni heller? Märkligt…”

När vi äntligen kvicknat till är min kollega, som inte ens fått tag på vår (sovande sjuka) son, halvt på väg hem till oss. Omtänksamt, men man kan ana att han har hört allas vår GW sitta och kåsera om kanske en svensk mordhistoria för mycket.

Någon halvtimme senare, precis innan klockan nio sitter i varje fall jag och Sofia i varsin bil på väg åt olika håll. Jag ringer upp Sofia bara för att höra om hon känner sig lika utvilad som jag. Det gör hon. Ska man göra något ska det göras ordentligt. Inga halvmesyrer här inte. Vi enas om att andra människor visst också försover sig ibland, men att det då heter att man flexar. Vi kom fram till att det var precis det som vi hade gjort – flexat.

Jag vill dock påpeka att man inte väljer sina försovningar. Den mest utdragna någonsin måste ha varit den gången vi skulle åka och flugfiska i Norge. Det var tänkt att vi skulle åka hemifrån någon gång efter klockan 02. När mina föräldrar, som åkte i egen bil, ser dagen gry någonstans nedanför Idre, var det lite lätt pinsamt att i telefon berätta att man själv precis hade passerat köket på vägen till badrummet.

Fredagsdrinken idag är inte något man bara skakar ihop, men jag kände att det var ett tag sedan jag lät en drink få ta tid.

I ”Aquavit, äpple, citron och dill” har jag infuserat en Haga Vinteraquavit Special i ett par mindre sfärer. Denna aquavit, med smak av kummin, dill och citronzest är en av de fräschaste aquavit som jag smakat. Ack va’ vit den är, och precis som Petronella är den perfekt att göra cocktails på. I fantastisk flaska kommer den också; i klart glas med tung tjock botten är det en pjäs som man lätt kan slå märken i bordet med. Underbart.

Sfärerna görs på en svag sockerlag. När sfärerna tvättats får de sedan ligga i aquavit i några timmar. Resultatet blir att aquaviten tränger in genom membranen och ger både smak och styrka till sockerlagen. Vill man vara extra lustig så kan man kolsyra sfärerna i en sifon med aquaviten. Har man bara kort om tid, men inte vill ha bubblor så kan man skynda på infuseringen med en gräddpatron. Jag vill dock att sfärerna ska sjunka i cocktailen varför jag hoppar över det momentet.

Citronen i akvaviten fångar vi upp med färsk citronjuice. Den andra ”stora” ingrediensen är en äppeljuice som dels serveras flytande, men också finns i cocktailens is. På toppen garnerar vi med en dillkvist. Om vi tar det från början, smakerna är; en fräsch aquavit med alla dess inneboende kryddor, citron, äpple och dill. Jag gillar den här. Den som är sent ute eller inte mäktar med att tassla runt i köket i timmar, kan kvickt kombinera samma smaker i flytande form. Recept på ”försova sig-varianten” finns också nedan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.