Kalvbräss med lingon-Tosa Joyu och misoemulsion

Kalvbräss, anklever och löjrom är tre bra saker att alltid ha hemma. Man skulle därutöver, icke uttömmande, kunna lägga till tigerräkor, stekfärdiga blinier, tonfisk till sashimi, störrom, rå havskräfta, några viltfiléer, lammracks, Brillat Savarin, förkokt åttaarmad bläckfisk, konfiterade anklår, vintertryffel, vaktelägg och pilgrimsmusslor också. Ja, listan kan egentligen göras hur lång som helst, men då missar jag lite poängen med den inledande meningen och tipset. I vilket fall, med de tre råvarorna i frysen är vägen redan utstakad. Rakt leder den fram till flera olika alternativ av sköna förrätter.

För några veckor sedan fick jag hem 2 kg kalvbräss. Som ni kanske redan förstått så är den underbar att bara skära upp i ”nuggets”, pankopanera och fritera. Vad man väljer att servera till går att variera i oändlighet. Det får gärna vara något salt, syrligt och sött, gärna en emulsion av något tjockare slag.

Idén till lingon-Tosa Joyun kom efter den smörsås med blåbär som jag gjorde till renfilén. Har man inte Tosa Joyu går det bra med en schyst soja istället. Just nu har jag hittat en favorit i Kikkomans gröna med mindre salt. Den känns saltmässigt bättre avvägd och tvingar inte smaklökarna till att krampa ihop sig krystandes medan de dör saltdöden. Den kan man använda sig av istället för Tosa Joyu till denna sås.

Såsen på lingon och Tosa Joyu är enkel och något man vispar ihop på bara några minuter. Särskilt trevlig blir den tillsammans med en tunn misosås på majonnäs i grunden. Med såserna redo är det bara att lägga en liten sallad i botten av en tallrik, slå en matsked av sojasåsen med lingon över, bygga på med några nyfriterade nuggets av kalvbräss och dra ut misoemulsionen bredvid.

Det näst bästa med denna förrätt är att om man följt mina råd, så behöver man inte ens handla. Kalvbrässen finns ju redan hemma. Övriga ingredienser torde inte heller vara något som saknas i den matintresserades skafferi och kylskåp.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.